Cele 10 porunci ale exilului romanesc

1. Fii mândru că eşti român . Afirmă-te întotdeauna ca atare . Suntem un popor nobil şi vechi . Civilizaţia are rădăcini adânci în pământul ţării noastre .
2. Afirmă-ţi dragostea pentru Patrie ori de câte ori ai ocazia . Nu faci asta pentru că eşti şovin ci pentru că doreşti să îi serveşti pe cei rămaşi acasă .
3. Apără drepturile poporului român , în totalitatea sa . Nu regăţeni, nu transilvăneni, nu basarabeni, nu timoceni, aromâni sau megleniţi . Toţi suntem români .
4. Ajută-ţi compatrioţii din mult-puţinul ce îl ai . Dă-ţi tainul, nu îl precupeţi .
5. Susţine instituţiile româneşti din diaspora, oricât de modeste sau de imperfecte ar fi acestea .
6. Nu critica niciodată , nici măcar prieteneşte , pe românul care se străduieşte să apere sau să promoveze cauza naţională . Fă tu mai bine decât el .
7. Nu aduce nicio critică , nici măcar “constructivă”, semenului tău care luptă . Critica ta să se afirme prin faptă : fă mai mult şi mai bine decât face el .
8. Fii întotdeauna conştient că gelozia , invidia şi calomnia constituie ultimul refugiu al omului frustrat şi slab, care nu mai are nici ţară , nici poziţie în societate . Nu te lăsa pradă acestor sentimente inferioare.
9. Opune-te numai celor care siluiesc voinţa poporului român . Opoziţia faţă de eforturile altor patrioţi români este o irosire de energie .
10. Fă ceva pozitiv pentru ţara ta şi pentru compatrioţii tăi . Oricât de modest sau neînsemnat este ceea ce faci, fă-o în fiecare zi .
Ioan Ratiu (Geneva 1984 )

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s