Viitorul in educatie?

Acum sa dau raspuns la provocarea venita de la: lectia verde si ca sa va informati mai bine vizitati, pentru o lecție de mediu si pagina celor de la Holcim Romania.

Cea mai mare provocare a celor care incearca sa inoveze sistemul scolar la noi tine de modificarea viziunii parintilor asupra viitorului. Desi sunt bine intentionati multi dintre ei, nu pot sa nu remarc ca ei sunt adesea prizonierii mentalitatii parintilor lor – “un viitor bun in educatie se obtine prin instructie, performanta si probabilitatea lui se poate calcula urmarind notele si calificativele scolare”. Nimic gresit, dar totusi periculos de limitativ. Notele scolarilor nostri si sistemele noastre de evaluare nu masoara exact ceea ce va cere viitorul de la copiii nostri: imaginatie, creativitate, inovatie. Un romancier vizionar – H.G. Wells a reformulat de curand ceea ce zicea Piaget acum 80 de ani: “Civilizatia este o intrecere intre educatie si catastrofa.” Problema este ca mult prea adesea, si in mult prea multe forme, sistemele noastre de educatie sunt ele insele o catastrofa. Departe de a privi spre viitor, ele se incapataneaza sa ramana blocate, privind spre trecut.

Cum vad eu viitorul in educatie? Waw…grea intrebare ! Incerc sa raspund, atat cat ma pricepm si cat vad! Eu, Is optimist, inca de la nastere, deci cred ca noua generatie va schimba stare actuala si…in educatie. Dar pana ne vor lua locul, nu pot sa nu remarc totusi o evolutie in educatie.V-am spus de la inceput ca-s optimist si vad, acum si partea buna…

3 Comments

  1. Dacă n-ar exista optimismul, viaţa ar fi mult prea anostă 🙂 . Viitorul educaţie mi-ar plăcea să-l văd şi eu precum în articolul scris de mine, însă cred că aş fi mult prea optimist. Manualele digitale sunt bune. Folosite corect pot ajuta elevii la înţelegerea mai facilă a materiilor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s