Geometria sacra

Geometria este o parte integranta din viata noastra.
O studiem in scoala, in forma sa teoretica. Dupa aceea, o putem analiza in modelele pe care le vedem, in proportiile cladirilor si in stilul din bijuterii. Dar in afara unei clase de liceu, este posibil sa nu te fi gandit foarte mult la geometrie. Si Geometria Sacra? Multi oameni nu au auzit niciodata despre ea. Daca faci parte din aceasta categorie, pregateste-te pentru un subiect fascinant, care este mai vechi si mai intuitiv decat realizeaza majoritatea oamenilor.

De cand exista, oamenii au cautat modele in natura. De multe ori le vedem in lumea plantelor, iar culturile timpurii au folosit geometria din plante pentru a se ajuta de divinele lor calitati medicinale si spirituale. Cele zece seminte dintr-un mar sau o para se dezvaluie ca doua stele paralele cu cinci colturi, atunci cand fructul este taiat de-al lungul miezului. Trandafirul salbatic are 5 petale. Albinele produc faguri, care sunt alcatuiti din hexagoane perfecte. Frunzele copacilor prezinta modele extrem de complexe.

Lumea este plina de geometrie, care apare in mod natural. De-a lungul existentei, oamenii au invatat din aceasta geometrie din natura, iar intelegerea noastra asupra ei a evoluat alaturi de civilizatie. De la inceputul istoriei consemnate, oamenii au inteles modelele si geometria, ca fiind sacre. Noi inca intelegem geometria in acest mod, desi de multe ori aceasta este o cunoastere subconstienta sau intuitiva.

Arta

Artistii au folosit intotdeauna geometria sacra pentru a descrie lumea spirituala. Cel mai simplu, si mai stabil din punct de vedere fizic, dintre formele geometrice, este triunghiul. Triunghiul este acel punct in care o singura dimensiune, linia, ofera o modalitate de doua dimensiuni, planul. Piramidele din Egiptul antic s-au bazat pe unghiurile formate de razele soarelui care patrundeau prin nori. Triunghiul, si forma sa tridimensionala, piramida, ilustra pentru vechii egipteni permanenta vietii de apoi, si constanta soarelui.

Mai tarziu, in timpul Renasterii, triunghiul a fost folosit ca un model compozitional, avand capul lui Cristos sau al Fecioarei Maria ca varf, iar restul structurii formand baza triunghiului. Similar, cercul reprezinta continuitatea si eternitatea; patratul reprezinta durabilitate, protectie, si existenta pamanteasca. Aceasta este o zona bogata de studiu, si puteti gasi multe exemple de simbolism in formele existente in lumea inconjuratoare.

Mandalele

Mandala este asociata, de obicei, cu religiile orientale, in primul rand, Hinduismul si Budismul, cu toate ca multe religii inteleg si folosesc puterea lor. O mandala este un desen circular, care radiaza de la centru, precum razele soarelui. Desenele sunt adesea dezvoltate ca rugaciuni pentru un anumit rezultat spiritual. Ele contin simboluri religioase, figuri de sfinti sau Bodhisattva, aspecte astrologice, si multe alte informatii, care sunt menite a influenta realitatea fizica din planul spiritual.

Mandalele sunt, de asemenea, folosite ca un instrument de invatare pentru a plasa vizual concepte diferite in relatie unele cu altele. Ele pot fi temporare, precum mandalele de nisip facute de calugarii budisti. Sau pot fi picturi permanente, conservate si protejate de catre credinciosi. In timpul procesului de creare a designului, calugarii mentin o stare meditativa, deoarece actul de a crea o mandala este sacru.

Desenele Sud Americane

Este posibil sa fi vazut desenele antice construite de pre-columbieni in America de sud. Aici exista o pasare gigant, care poate fi vazuta doar din aer. De asemenea, exista o maimuta, si multe alte desene, facute, pur si simplu, din pietre aranjate si pamant. Ele au existat cu mii de ani inainte ca oamenii sa aiba posibilitatea de a vizualiza Pamantul din avion.

Cum au facut artistii aceste imagini? Ce semnificatie au avut in cultura? Cine a fost publicul destinat? Se poate presupune doar ca anticii au facut aceste desene pentru zei. Acestea sunt lucruri frumoase pentru a le vedea, cu liniile lor drepte, si puritatea geometrica, echilibru si proportie.

Geometria sacra in Orientul Mijlociu

Geometria Sacra si-a mentinut importanta in Orientul Mijlociu. Timpuriu, in istoria musulmana, Coranul a interzis imagini realiste cu oameni si animale, temandu-se de o intoarcere la ceea ce ei au vazut ca paganism in religiile din trecut. Cu toate acestea, artistii au inceput sa foloseasca modele abstracte, geometrice, pentru a infrumuseta casele de cult si pentru a reprezenta modelul divin al cosmosului. Acesta este motivul pentru care moscheile au splendide modele geometrice in interior si in exterior. Acesta este motivul pentru care covoarele din Orientul Mijlociu sunt atat de frumose, si insufla un sentiment de pace in camera in care ele sunt plasate. Acestea sunt mostenitorii moderni din vechea Geometrie Sacra.

Geometria Sacra Crestina

In raspandirea crestinismului, multe biserici au adoptat Geometria sacra locala in cartile lor sfinte si cladiri. Calugarii din Irlanda au invatat cum sa intercaleze modelele Celtice, care au imbogatit atat bisericile lor, cat si manuscrisele lor iluminate. Calugarii au inteles ca modelele au fost o expresie intuitiva a minunii si frumusetii din univers, si astfel au adoptat aceste desene. Daca ati fost crescuti in traditia crestina, probabil sunteti constienti de semnificatia trinitatii, atat numeric, cat si ca expresie spirituala.

Integreaza Geometria Spirituala in viata ta

Cel mai important lucru este sa respecti propria ta perspectiva spirituala. Exploreaza cum modelele si geometria ti-au influentat cresterea si dezvoltarea. Cautati Geometria Sacra in propria traditie si in traditiile celorlalti. Aceasta este o zona foarte bogata de studiu, si una care are potentialul de a acoperi launele de intelegere dintre diferite popoare. Uita-te la propriul tau mediu pentru indicii despre modul in care functioneaza Geometria Sacra in viata ta. Este o cale minunata de a experimenta Divinitatea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s