Ce sta in spatele deprecierii masive a leului de la inceputul anului- Equity Invest si explicatiile evolutiei monedei nationale

Moneda nationala a cunoscut o depreciere in perioada 1-27 ianuarie pe pietele financiare, insa a reusit in cele din urma sa incheie luna cu o depreciere diminuata. Cotat ca fiind cel mai slab inceput de an dupa 2010 inclusiv, conform Equity Invest in spatele acestei situatii stau diversi factori.
Deprecierea leului
Prima saptamana din 2014 a insemnat o depreciere masiva pentru leu. Asta se intampla in conditiile in care dolarul american se intarea. In raport cu euro alte monede au cunoscut o scadere considerabila. Daca leul scadea cu 0,7% zlotul si coroana ceha scadeau cu 0,6%, iar forintul cu 1,1%.
O alta etapa edificatoare in deprecierea leului se leaga de masurile BNR. Conform Equity Invest intentiile BNR de a relaxa politica monetara au inceput inca din primavara lui 2013. Ulterior, prin reducerea dobanzii la 3,75% la inceput 2014 si scaderea ratelor rezervelor minime obligatorii, leul a cunoscut o depreciere fata de euro de cca 1% in doar 2 zile. Asa cum spun si cei de la Equity Invest citati in articolul aparut pe Business24.ro se putea si mai rau. Pe fondul rezultatelor slabe ale pietei americane, cu dolarul scazut fata de moneda euro scaderea leului a fost oprita insa, iar alte monede chiar s-au apreciat usor.
Ultima parte a lunii a adus variatii diminuate pentru leu fata de perioada de inceput a anului.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s