Muschi artificial

O echipă de cercetători provenind din 6 ţări au creat un muşchi artificial de 100 de ori mai puternic decât muşchiul uman, folosind doar fire de pescuit şi aţă de cusut. Descoperirea le-ar putea îmbunătăţi viaţa persoanele cu dizabilităţi sau ar putea contribui la noi progrese în robotică.

„Posibilităţile de utilizare a acestor muşchi de polimer sunt vaste”, spune cercetătorul Ray Baughman, director al Institutului de Nanotehnologie din cadrul Universităţii Texas, SUA, citat de cbsnews.com. Cercetătorii americani, alături de oameni de ştiinţă din Australia, Coreea de Sud, Canada, Turcia și China, au creat firba musculară artificială folosind fir de pescuit şi aţă extrem de rezistente. Potrivit autorilor studiului, muşchiul este „alimentat” de schimbările de temperatură, care pot fi provocate cu ajutorul electricităţii sau care se produc în urma schimbărilor din mediul în care se află muşchiul.

În timp ce muşchiul natural se contractă în proporţie de 20%, cel artificial se poate contracta până la 50% din lungime. În timpul testelor, cercetătorii au realizat din fire de pescuit de aproximativ 10 ori mai groase decât un fir de păr uman un muşchi care a putut ridica în jur de 7 kg. Dacă ei ar alătura însă 100 de astfel de „fibre musculare”, într-o configuraţie similară cu cea a muşchiului natural, atunci cel artificial ar putea ridica aproape o tonă, spune Ray Baughman.

Potrivit specialistului, muşchiul artificial ar putea fi folosit în orice situaţie care necesită puteri supraomeneşti sau le-ar putea permite persoanelor paralizate de la mijloc în jos să se ridice şi să meargă cu ajutorul cârjelor. Nu în ultimul rând, ar putea ajuta la crearea celor mai avansate membre bionice din ziua de astăzi sau la îmbunătăţirea roboţilor umanoizi. Un muşchi artificial mai mic decât un fir de păr i-ar putea da unui robot expresii faciale mai apropiate de cele umane, spun specialiştii

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s