Ce am lasat in urma mea…

Cand totul se va face praf, iar eu, voi disparea prin amintiri…Ce am lasat in urma mea,va spune clar, ce-am fost , si ce-am dorit sa fiu! Sa fiu iubit, cum eu iubesc, dreptatea si-adevarul laolalta…A fost un vis neimplinit pana am ajuns sa  fiu tata! Prin el m-am descoperit si eu. O epava, ce pluteste in deriva, fara valoare si fara sens! De multa vreme nu l-am mai strans in brate , de foarte multa vreme nici nu l-am vazut, doar vocea lui ma tine in viata, si imi sopteste: Tata,nuuuuuuuuuuuu!L-am parasit de multa vreme, ca un netrebnic am plecat la drum, condus de egoism si de placere, mai rau aun ”naravas” care este in calduri. Cate regrete duc cu mine, cate razboaie m-au inlantuit, dureri si suferinte ma apasa, sa nu mai spun de doruri, caci astea, aproape m-au inebunit..Sunt constient, de tot, de toate, iertare tuturor le cer, am gresit, si-atit de rau imi pare, de cateodata imi vine sa maimpusc!Tata..,Nuuuuuuuuuuuuu!I Imi suna in tample, vocile din departari. Sunte al tau, iar tu esti tata, iar intr-o buna zi, fi sigur ca, Noi ne vom regasi! Cu ochii impaienjeniti de lacrimi, cu capul in pamant plecat, din nou, cersesc eu indurare: Iarta-ma Doamne, Dumnezeul meu cel bun.

Cred ca, in mare parte mi-am invatat lectia, ceea ce va urma, numai bunul Dumnezeu poate sa stie, in schimb si eu la randul meu stiu ce am de facut!

Pirkei Avot-Capitolul I;MISNA 18,
Raban Simon ben Gamliel spunea: ”Pe trei elemente se bazeaza lumea; Adevar,Justitie si Pace, dupa cum ni se reda”(Zaharia 8;16).,,Adevarul,dreptatea si pacea sa le propovaduiti in portile voastre”.

Acest verset difera de cel al lui Simon cel Drept (Cap.I;MISNA 2),care sustine ca lumea se bazeaza pe Tora (invatatura) ,slujba religioasa si binefacere. Aici ni se spune ca ea se sprijina pe justitie, pe adevar si pe pace. Avem deci doua invataturi diferite in legatura cu existenta lumii. Oare acestea se contrazic sau se completeaza reciproc?
Rabi Ovadia din Bartenura stabileste ca nu exista contradictii intre cele doua doctrine. Simon cel Drept ne vorbeste despre crearea lumii; ea nu a fost creata decat pentru cele trei principii amintite in Misna 2.
Raban Simon stabileste aici normele gratie carora exista lumea.
Este vorba de doua situatii distincte, una nenegand-o pe cealalta.
Lumea exista datorita adevarului, datorita pacii si justitiei atunci cind toate alcatuiesc un intreg. Lumea exista si atunci cand nu toate erau perfecte, dar, bineinteles,noi dorim ceva complet. Trebuie sa mentionam ca Raban Gamliel aseaza in verset intai adevarul, apoi justitia si in final pacea. Realitatea este ca ”adevarul” este cel mai de baza. Orice abatere de la adevar deja nu mai este adevar, asa cum scrie profetul.
,,Adevarul nu poate exista fara pace”; dar, amandoua au nevoie de justitie. Adevarul se imbina cu pacea, judecata se bazeaza pe adevar.
Rabeinu Iona sustine ca un om trebuie sa mearga pe drumul dreptatii. Rabi Ovadia din Bartenura explica faptul ca existenta omului se bazeaza pe judecata de a-l condamna pe vinovat si a-l elibera pe cel indreptatit:..pe adevar, ca unul sa nu-l minta pe celalalt; pe pace intre popoare si intre un om si semenul sau.

Sper sa nu va fi ametit!!! Zi buna va doresc!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s