Mineritul în spațiu va deveni realitate?

Într-un viitor nu foarte îndepărtat, mineritul pe Terra ar putea să fie înlocuit de mineritul în spațiu, desfășurat pe Lună și pe asteroizi. Mai multe companii private s-au arătat deja interesate de exploatarea economică a asteroizilor și își propun să înceapă activitățile de minerit în 10 – 20 de ani. Însă mineritul în spațiu aduce în prim-plan o serie de întrebări: Cine are dreptul să extragă aur sau alte metale dintr-un asteroid? Ai cui sunt asteroizii? Poate Luna să fie exploatată economic sau ar fi mai bine să devină o rezervație științifică? Este posibil ca o companie să dețină un teren pe Lună sau pe asteroizi?

În ultimii ani au existat speculații potrivit cărora unele elemente cheie necesare în industria modernă, precum zincul, cositorul, argintul, plumbul, aurul sau cuprul s-ar putea termina în următorii 50-60 de ani. Chiar dacă resursele de pe Pământ nu se vor termina într-o jumătate de secol, la un moment dat ele tot vor începe să se împuțineze.

Din acest motiv, investitorii au început să caute posibile noi surse de materiale în afara Terrei. Asteroizii și Luna, satelitul natural al Pământului, au fost printre primele ținte identificate datorită apropierii lor de planeta pe care o locuim, însă în viitor mineritul s-ar putea desfășura și pe comete sau planetoizi. De pe asteroizi ar putea fi extrase foarte multe minereuri folosite în construcții (fier, nichel, titaniu), dar și aur, platină sau cobalt.

Minereurile ar fi extrase din asteroizi, iar apoi ar fi aduse pe Pământ sau ar fi prelucrate chiar în spațiu pentru a aduce înapoi pe Terra numai materialele procesate (procesarea pe loc are avantajul că mineralele valoroase ar fi extrase, iar la întoarcere va fi nevoie de mai puțină energie pentru transportarea materialelor). Pe de altă parte, materialele extrase ar putea fi folosite în spațiu pentru a construi platforme industriale de procesare, sateliți sau spații de locuit.

De fapt, aurul, cobaltul, fierul, manganul, molibdenul, nichelul, platina sau tungstenul care au fost extrase din scoarța Pământului și care sunt esențiale pentru progresul economic și tehnologic, provin din ploaia de asteroizi care a lovit Pământul după ce scoarța acestuia s-a răcit.

Deși asteroizii și Pământul s-au format inițial din aceleași materiale, gravitația mai puternică a Pământului a atras elementele mai grele spre centrul Terrei (proces care a avut loc în „tinerețea” Pământului, în urmă cu mai bine de 4 miliarde de ani, când acesta era mai puțin solid). Din acest motiv, crusta terestră a rămas fără astfel de elemente valoroase până când impactul cu asteroizii a „umplut” din nou scoarța cu metale.

„Mineritul în spațiu va deveni realitate pentru că resursele Terrei sunt limitate”

Oamenii de știință cred că pe unii dintre asteroizi  ar putea exista și apă sub formă de gheață (oxigenul și apa fiind esențiale pentru a susține viața astronauților-mineri în spațiu). De asemenea, apa ar putea fi separată în hidrogen și oxigen pentru a obține combustibil.

Candidații cei mai probabili pentru mineritul de început sunt asteroizii din apropierea Pământului (până acum, se cunosc peste 10.000 de astfel de asteroizi aflați pe o orbită aproape de Terra). Se estimează că, dintre aceștia, aproape 1.000 au diametrul de peste un kilometru.

3 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s