O fapta buna trage dupa sine alte fapte bune.

,,Alearga dupa o fapta buna chiar daca e mica si fugi de pacat. O fapta buna trage dupa sine alte fapte bune. Un pacat trage dupa sine un alt pacat.
Rasplata faptei bune este fapta insasi; pedeapsa pacatului este insusi pacatul.”

Daca vrem sa ne referim la cuvintele ”alearga dupa o fapta buna”, ne putem intreba de ce un om trebuie sa alerge? Oare daca nu va alerga va intarzia? Si, pentru ”a fugi de pacat”,oare el trebuie intr-adevar sa fuga?
Tana ne mai spune ca ”o fapta buna trage dupa sine alta fapta buna” si apoi ne mai spune: ”rasplata faptei bune este fapta insasi”, cand Tana ne vorbeste de un pacat, ne spune ca ”un pacat trage dupa sine un alt pacat”.
Rabi Ovadia din Bartenura sustine ca,de fapt,rasplata ce omul o are cand face o fapta buna este insasi fapta buna ce a facut-o, dar si placerea ce o are c-a facut o fapta buna,deci doua rasplati.
In momentul cand un om face o fapta buna indeplineste si dorinta Domnului. Tana spune ca rasplata este ea insasi o fapta buna si se refera la bucuria sufleteasca prin care omul se apropie de dorinta Divinitatii.
Omul trebuie sa se grabeasca la o fapta buna,mica sau mare,ca sa aibe o satisfactie sufleteasca.
Fa azi si nu lasa lucrul de azi pe maine, caci nimeni nu ne poate garanta ce aduce ziua de maine.
Rabi Ovadia din Bartenura sustine ca versetul trebuie inteles in sensul ca celui ce face o fapta buna ii este usor sa continue a face fapte bune iar celui ce pacatuieste ii este greu sa se opreasca. El sustine ca Divinitatea il ajuta sa continue a face fapte bune.
Rabi Arie sustine ca trebuie sa alergi dupa o fapta buna caci poate pierzi ocazia sau poate duhul rau te va indemna sa nu faci ceea ce trebuie.

Misna 3, El mai gandea:
,,Sa nu dispretuiesti pe nici un om si sa nu exagerati nici un lucru.Nu e nici un om care sa nu-si aiba vremea si nu e nici un lucru care sa nu-si aiba locul.”

Rabi Ovadia din Bartenura sustine ca niciodata nu trebuie sa dispretuiesti un om pe temeiul ca nu-ti poate dauna si sa nu spui ca mai e timp caci vremea trece repede.
La timpul potrivit, omul ajunge sa dea seama de faptele comise.

Din blogosfera romaneasca va doresc pace si multa liniste!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s