Universul pe intelesul tuturor

Îndrăgitul serial „Cosmos”, difuzat în anii ’80  în România comunistă, revine pe micile ecrane într-o versiune și mai spectaculoasă. Faimosul documentar de popularizare științifică, prezentat în anii ’80 de astronomul american Carl Sagan, are o continuare care va putea fi urmărită de publicul român în fiecare săptămână, începând din această duminică, pe postul de televiziune National Geographic Channel.

Noua serie, care poartă numele „Cosmos: Odisee în timp și spațiu” a avut deja avanpremiera în România în această săptămână, la Muzeul Național de Istorie a României din București.

Prima serie a documentarului (numită „Cosmos: Călătorie în Univers”), alcătuită din 13 episoade, îl avea ca prezentator pe astronomul american Carl Sagan. Serialul aborda foarte multe subiecte de interes, de la originea vieții la Big Bang, oferind o perspectivă asupra locului nostru în Univers. Serialul de televiziune a fost difuzat pentru prima dată în anul 1980. A câștigat un premiu Emmy, iar de-a lungul timpului a fost difuzat în peste 60 de țări, unde a fost urmărit de 500 de milioane de oameni.

Documentarul a putut fi urmărit și în România anilor ’80, când filmele și emisiunile bune difuzate de postul public de televiziune erau extrem de puține.

„Și hoții se îndreptau spre casă când se difuza acest serial”

„Mai țineți minte cum se goleau străzile? Cred că și hoții se îndreptau spre casă când se difuza acest serial”, a povestit Cristian Român, senior editor al revistei „Știință și tehnică”, prezent la avanpremiera serialului.

Potrivit acestuia, noua serie este „versiunea modernizată” a faimosului serial „Cosmos”: „Popularizarea științei e un lucru vital pentru societatea noastră. Chiar Carl Sagan spune că nebunia cu societatea noastră e că ea este bazată pe știință și tehnologie – aceștia sunt pilonii societății – și noi parcă am făcut tot posibilul ca această cunoaștere să nu mai ajungă la oameni. Aici este rețeta dezastrului, continua el”.

„Cosmosul este tot ceea ce există, tot ceea ce a existat sau va exista vreodată. Noi suntem nou-veniți în cosmos”, seria „Cosmos”

„Știința, dacă ar fi doar această colecție de date, nu ne-ar spune mare lucru. Trebuia să vină un Sagan să ne povestească acest Univers ca noi să ne bucurăm de ceea ce ne învață știința. Omul de știință luptă cu anumite valori care sunt deja create de societate. Sunt mulți oameni de știință care au schimbat lumea. Și Carl Sagan a fost unul dintre aceștia. A avut o calitate rar întâlnită la oamenii de știință. El a avut curajul să apropie știința de inima și de sufletul oamenilor”, a mai explicat Român.

La rândul său, jurnalistul și scriitorul de știință Alexandru Mironov a povestit că vocea actorului Florian Pitiș, care a dublat în limba română serialul în anii ’80, „a adăugat mult farmec” documentarului difuzat inițial de TVR 1: „Vechiul serial Cosmos e perfect valabil, e de un șarm extraordinar”. Propunerea scriitorului este ca, acum, părți din noul serial „Cosmos” să fie difuzate și în școli pentru ca elevii să aibă acces la informații și descoperiri științifice de ultimă oră, prezentate într-un limbaj ușor de înțeles: „E mult prea puțin lecția de clasă, doar că profesorul scrie lecția pe tablă nu mai e destul”.

„Un luptător împotriva ideii de „design inteligent” și un adversar al creaționiștilor”

Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României, a precizat că lansarea noii serii „Cosmos” este „un eveniment care va marca o etapă în ceea ce privește cunoașterea lumii în care trăim, a cosmosului”: „Că ne place sau nu, o parte din cei care ne vor urma va trebui să se mute acolo”.

Față de vechea serie, „Cosmos: Odisee în timp și spațiu” aduce efecte speciale mai spectaculoase, care nu erau posibile în urmă cu mai bine de 30 de ani, și prezintă publicului descoperiri științifice de ultimă oră.

„Serialul integrează cele mai noi ipoteze și teorii științifice. E filmat extrem de spectaculos, din echipă fac parte oameni ce au lucrat pentru „Avatar”, pentru „Matrix”, dar e un documentar științific”, a explicat Marc Ulieriu, redactor-șef al revistei „Știință și tehnică”.

„La fel ca și primul serial, noul „Cosmos” este o cronică despre cum omul a descoperit legile naturii și cum a găsit propriile coordonate în spațiu și timp. Serialul aduce în plus povești nespuse despre căutarea eroică a cunoașterii, transportând privitorii către lumi noi din Univers și oferind o viziune a cosmosului de la cea mai mare la cea mai mică scală”, natgeotv.com

Partea a doua a docmentarului este narată de astrofizicianul american Neil deGrasse Tyson, care l-a avut ca mentor pe astronomul Carl Sagan. „Tyson a fost unul din discipolii favoriți ai lui Carl Sagan și e normal ca el să îi calce pe urme”, a arătat Ulieriu.

Sursa: YahooNews

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s