Craniu „printat” 3D

Unei femei din Olanda, care suferă de o boală osoasă rară, i-a fost înlocuită partea superioară a craniului cu o proteză dintr-un plastic special, obţinută cu ajutorul unei imprimante 3D. La trei luni de la operaţie, pacienta este sănătoasă şi s-a întors la lucru.

Afecţiunea de care femeia suferă a dus la o îngroşare a craniului său (de la 1,5 la 5 cm), fapt care i-a cauzat dureri foarte mari de cap şi i-a afectat vederea. În urma operaţiei, care a avut loc la Spitalul Universitar din Utrecht, Olanda, pacienta a primit o proteză a cărei formă este aproape identică cu cea a craniului său, relatează popsci.com. Intervenţia a durat 23 de ore şi, potrivit medicilor, dacă nu ar fi fost realitază, pacienta ar fi suferit leziuni cerebrale grave sau ar fi decedat în scurt timp.

4 părţi ale corpului care pot fi „printate”

Acum femeia şi-a recăpătat vederea în totalitate, nu mai are niciunul din vechile simptome şi a început să lucreze. „Este aproape imposibil să îţi dai seama că a fost supusă unei intervenţii chirurgicale”, a declarat Bon Verweij, chirurgul care a condus echipa implicată în operaţie. Echipa sa a mai folosit în trecut tehnica printării 3D pentru a înlocui porţiuni din craniu, însă niciodată atât de mari ca în acest caz.

Imprimarea 3D a unor părţi osoase ale corpului uman nu este însă o noutate în medicina internaţională. Acum trei ani, unui bărbat din Marea Britanie i-a fost implantat un pelvis din titan, iar unui pacient din Belgia i-a fost înlocuit osul maxilar inferior cu unul artificial.

 

Sursa: YahooNews

3 Comments

  1. mi se pare super tare ideea asta, vazusem in anatomia lui Grey ideea de imprimanta 3 D. medicina e pe drumul cel bun , plus de asta mi-a mai dat o speranta celulele stem, chiar ieri m-am documentat si am scris despre ele, e foarte reconfortanta ideea de a avea un as in maneca 🙂

    1. Sa-ti mai soun ca la Magurele, langa Bucuresti se construieste cel mai mare laser din lume, care va fi folositor si medicinei…sunt voci autorizate din lumea cercetatorilor care spera sa poata gasi solutii(intr-un viitor apropiat) in vindecarea cancerului!

      1. Da.. ce bine ar fi, la cate boli sunt in lumea asta, la cat rau ne facem cu mana noastra, trebuie sa ne facem si un pic de bine 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s