Femeile cu copii ar putea beneficia de pensie mai devreme

Femeile care au copii ar putea ieși mai devreme la pensie, facilitatea fiind propusă în contextul modificării Legii 263/2010 privind sistemul public de pensii, iniţiată de Guvern.

Propunerea a fost făcută de parlamentari ai UDMR și prevede ca femeilor care cresc copii, până la vârsta de 15 ani,  să li se scadă un an din vârsta de pensionare pentru fiecare dintre ei.

Și asta în contextul în care Guvernul vrea să crească treptat vârsta de pensionare a femeilor, până în anul 2030, de la 59 la 65 de ani.  În prezent, vârsta de pensionare a femeilor este de 59 de ani, iar cea a bărbaților de 65 de ani, la un stadiu complet de cotizare de 28 de ani.

“Pe lângă schimbările propuse de Guvern, care vizează creşterea graduală a vârstei de pensionare şi stagiului complet de cotizare, până în 2030, UDMR doreşte ca din vârsta standard de pensionare a femeilor care cresc copii până la vârsta de 15 ani să se scadă un an pentru fiecare copil crescut, dacă au stagiul complet de cotizare”, a spus senatorul UDMR Rozalia Biro, citată de realitatea.net.

Potrivit acesteia, modificarea legislației a fost iniţiată de Guvern în scopul egalizării vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaţilor, în contextul în care în Uniunea Europeană criza financiară şi economică a determinat majorarea cheltuielilor în sistemele publice de pensii, pe fondul creşterii numărului pensionarilor şi a speranţei de viaţă.

“Banca Mondială a făcut o evaluare potrivit căreia în Uniunea Europeană vom simţi o scădere a numărului de contribuabili la sistemul pensiilor publice, cu 16% în perioada 2010-2060 şi o creştere, concomitent, a numărului pensionarilor, cu 15%, ceea ce va face să se accentueze deficitul sistemelor de pensii până la 12% din Produsul Intern Brut al UE”, a  mai spus senatorul UDMR.

3 Comments

    1. eu, unul chiar ma gandeam intr-una din zile ca nu vom mai beneficia de pensii, va trebui sa muncim pana la sfarit….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s