Il iubesti, il barfesti

Intr-o relatie in care spui ca il “iubesti” pe celalalt, critica, manipularea, santajul emotional sau neacceptarea nu isi au locul.

Iubirea inseamna sa il vezi si sa il accepti pe cel de langa tine exact asa cum este el si sa-l imbratisezi total in autenticitatea lui.

Daca simti agresivitate, dorinta de a-l certa, de a-l face sa se simta vinovat sau rusinat, daca il pedepsesti, daca esti in razboi cu partenerul tau, daca nu il respecti sau “stii tu mai bine cum ar trebui sa fie” inseamna ca nu este vorba de iubire, ci de cu totul altceva. Inseamna ca ai langa o tine o fiinta umana pe care incerci sa o schimbi ca sa-ti corespunda dorintelor si nevoilor tale egoiste, iar asta nu are nimic de-a face cu iubirea.

Daca te plangi de comportamentul partenerului, il “barfesti” la prietenii tai, il desconsideri sau diminuezi in ochii altora, inseamna ca esti intr-o relatie disfunctionala sau toxica. Unele persoane chiar pozeaza in “eroi” pentru ca stau intr-o astfel de relatie.

Din pacate, sunt atat de frecvente aceste relatii incat oamenii au ajuns sa creada ca aceasta este normalitatea si ca nu se poate face nimic, decat sa se lupte cu celalalt ca sa-l schimbe in functie de idealurile lor egoiste. Le place o caracteristica sau doua la partenerul lor (si de obicei este vorba de un anumit tip de siguranta sau de validare sociala), iar in rest il desconsidera profund. Nu ai cum sa te simti bine in acea relatie si asta este adevarat si in ceea ce il priveste pe partenerul tau.

Iubirea merge mana in mana cu admiratia si respectul pentru omul de langa tine. Nu are niciun sens sa te chinui sa stai intr-o relatie care nu-ti face bine si nu te implineste. Cu siguranta exista cineva alaturi de care poti sa ai o relatie frumoasa si armonioasa, insa este necesar sa iesi din compromisul in care te afli acum si sa-ti dai o noua sansa.

Viata este prea scurta si prea pretioasa ca sa ne-o petrecem in frustrare, furie sau tristete si cum relatiile joaca un rol foarte important in existenta noastra, nu crezi ca ar fi mai bine sa cauti acea persoana alaturi de care sa descoperi ce inseamna cu adevarat iubirea?

4 Comments

  1. Mi-ar placea sa stiu ce înseamnă sa il accept pe celălalt de fapt? Sa nu critic, sa nu spun dacă ma deranjează ceva? Dacă ai un articol bun despre asta mi-ar placea sa il citesc?

  2. Hristos a-nviat! Cineva imi spunea demult o povestioara cu schimbatul persoanelor, poate intr-o zi o voi spune pe blogul meu ca tot mi-ai dat o idee de postare,cert este ca nu poti schimba un om, si ca o relatie e facuta din compromisuri mai mari sau mai mici. Insa asa cum ai spus si tu, multi ne plafonam in relatii care nu ne mai reprezinta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s