Topul celor mai poluate oraşe din lume

Zece din cele douăzeci oraşe ale lumii unde poluarea este cea mai mare se află în India, potrivit unui studiu publicat recent de Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind concentraţia de pulberi în suspensie din aer. Niciun oraş din China nu a fost inclus în top 20 anul acesta, în ciuda notorietăţii căpătate la nivel mondial de pe urma aşa-numitului smog.

New Delhi are, conform unui studiu realizat în 1600 de oaşe ale lumii, cea mai mare concentraţie de pulberi în suspensie (particule de materie, PM) din lume. Mai exact, nivelul de PM2.5 (particule cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri), considerat cel mai nociv pentru sănătate, este de 153 de micrograme pe metru cub. New Delhi este urmat îndeaproape de oraşele indiene Patna, cu 149 micrograme, Gwalior şi Raipur. Nivelul de PM2.5 este în aceste oraşe de aproximativ şase ori mai mare decât limita considerată sigură de OMS, 25 micrograme.

Pulberile în suspensie reprezintă un amestec complex de particule microscopice solide și lichide, ce rămân suspendate în aer mult timp. PM2.5 include particule de amoniac, carbon, nitrați și sulfat – care sunt suficient de mici pentru a trece din aerul respirat în sânge şi a provoca boli grave, cum ar fi emfizemul sau cancerul.

Potrivit studiului OMS, anul acesta nivelul de poluare din New Delhi este mult mai ridicat decât în Beijing, unde s-au înregistrat (56 micrograme de PM2.5). Mai mult, niciun oraş chinez nu a fost inclus în top 20 cele mai poluate oraşe ale lumii, în ciuda faptului că smog-ul a invadat mai multe localităţi, iar oamenii poartă măşti pe faţă când ies din case, relatează site-ul: cnn.com.

În afara oraşelor indiene în topul negativ au mai fost incluse oraşe din Bangladesh (Gazipur, Dacca, Narayanganj), Pakistan (Peshawarm, Rawalpindi, Karachi), Afganistan (Kabul), Iran (Khorramabad), Turcia (Igdir) şi Qatar (Doha).

Din blogosfera romaneasca va doresc o zi cu aer curat!

 

4 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s