O echipă de la Centrul de Crercetare Ames al NASA, condusă de cercetătorul Farid Salama, a reuşit să creeze praf cosmic pe Pământ, prin reproducerea proceselor care au loc în atmosfera unei gigante roşii (o stea aflată într-o fază târzie a evoluţiei).
Oamenii de ştiinţă au folosit Camera de Simulare Cosmică (COSmIC) pentru a recrea condiţiile extrem de dure din spaţiu, printre care radiaţii :
-ultraviolete provenind de la stele învecinate;
-temperaturi sub minus 270 de grade Fahrenheit;
-o masă rarefiată de ioni;
-molecule interstelare.
Scopul experimentului a fost acela de a obţine mai multe informaţii cu privire la formarea şi evoluţia universului, relatează thespacereporter.com.
Prin recrearea condiţiilor din spaţiu, cercetătorii au produs în Camera de Simulare Cosmică particule foarte asemănătoare cu praful ce se formează în straturile exterioare ale stelelor a căror „viaţă” se apropie de final. Aceste particule de praf sunt în cele din urmă proiectate în spaţiu şi după câteva milioane de ani se pot combina cu alte particule similare pentru a forma planete. Încercările anterioare de a studia praful cosmic s-au dovedit anevoioase, însă COSmIC a permis crearea de medii gazoase de tipul norilor interstelari, atmosferelor stelare sau planetare.
Si ce vor descoperi? Ar trebui sa descopere cum sa creeze un pamant cu oameni mai buni, mai umani!