Bunicul, filosoful adevarat

“Vorba dulce mult aduce!” si “Tacerea este ca mierea”, spunea, mult iubita mea bunica…dar “filozoful” adevarat tot bunicul ramanea, care imi spunea astfel:
-Lasa palavrageala nepoate si nu incerca sa-mi spui cine esti,eu privesc la cei cu care te insotesti,si stiu cine esti si tu!
Mdaa..eu-nepotul, care, pe atunci credeam ca le stiu pe toate, azi si acum imi dau seama cata dreptate au avut acesti oameni simpli, care, nici pe departe nu erau scoliti deoarece nu aveau mai mult decat 2-3 clase primare. Noi cei de azi care avem mult mai multe clase si oportunitati, in loc sa ne desteptam la minte, noi ne comportam de parca ne-ar fi inghetat creierul..Hmm..
-Care sa fie explicatia??!

Tot bunicul imi spunea: Nepoate, nu te uita la ceea ce spune omul, ci inainte de toate priveste la fapta lui, dar nu numai o singura data, ci de cel putin 4-5 ori, ca altfel, te poate induce in eroare! Foarte tarziu am inteles sensul acelor cuvinte, dar cand le-am priceput ,m-au salvat de la foarte multe necazuri.

Spre norocul meu, primii ani din viata mea am fost izolat de lumea-moderna(de oras), si, astfel am avut posibilitatea sa cunosc si o alta lume, alti oameni, alta oranduire, alta educatie, s.a.m.d. Primii pasi in asta lume sunt cei mai importanti, cum spune si vorba aceea: ‘‘Cei sapte ani de acasa”,sau, cum spunea regele Solomon in Pilde (22,6)-‘‘Invata pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze,si cand va imbatrani,nu se va abate de la ea”...Niciodata nu am visat, ca eu, pot sa fiu ceea ce sunt in prezent!!

Pe foarte multi oameni ii aud vorbind despre, credinta, schimbari ale comportamentului, si tot felul de lucruri care au legatura cu felul omului de a fi, dar, cand privesc in jur, totul este la fel, nici o schimbare, dimpotriva, comportamentul acestora, in loc sa se inbunatateasca, lasa de dorit…..Atunci ma intreb: Ce s-a intimplat cu vorbele acestor oameni??! Din moment ce omul se comporta tocmai invers celor spuse sau citate, asta inseamna ca…!????

Un cuvant primeste o valoare doar atunci cand facem ceea ce spunem, ca altfel, se numeste palavrageala, vorbe de doi bani sau vorba englezului; blablablaaaaaaaaaa…mai pe romaneste:meeeee…

beeee … muuuuuuuuuuuu…s.a.m.d

‘Nu prin vorbe se pedepseste un rob, caci chiar daca pricepe, n’asculta!’‘(Pildele 29,19)
”Daca vezi un om care vorbeste nechibzuit, poti sa nadajduiesti mai mult dela un nebun decat de la el’ ‘(Pildele 29,20)

Concluzia o trageti fiecare!

2 Comments

  1. Oamenii nescoliti au o filozofie aparte din simplul fapt ca au trait intr-o lume mai putin alterata de rautatea umana, si l-au avut drept insotitor pe Dumnezeu,azi prea putini uitam de adevaratele valori, si de ajutorul Divin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s