Bricul Mircea implineste 75 de ani!

Nava Şcoală a Marinei Militare Române, Bricul „Mircea” împlineşte astăzi 75 de ani de la intrarea în serviciul Marinei romane. Velierul, avand 32 de cadeţi la bord, se află în prezent la Soci, unde se pregăteşte pentru cea de-a doua cursă a Black Sea Tall Ships Regatta.
mi De la intrarea în serviciul Marinei, Bricul „Mircea”a parcurs peste 300.000 mile marine, iar la bordul său a fost instruiţi mai mult de 6.000 de cadeţi. Un velier de tip barc triarborat (cu trei catarge), nava a fost construită în anii 1938-1939 la Şantierul Naval Blohm und Voss din Hamburg, Germania. A fost botezată „Mircea” după înaintaşul său „Bricul Mircea” (1882-1944), construit integral din lemn, iar figura lui Mircea cel Bătrân formează galionul navei. Bricul a trecut de-a lungul timpului prin două modernizări capitale, în 1966 şi între anii 1994 şi 2002.
Bricul „Mircea” este unul dintre cele trei veliere cu care ţara noastră participă la prima Regată de veliere mari a Mării Negre, alături de vasele Adornate şi Apolodor. Regata se desfăşoară între 30 aprilie şi 27 mai 2014 pe traseul Varna – Novorosiisk – Sochi – Constanţa, iar întreaga flotă participantă va rămâne în portul Constanţa între 24 şi 27 mai, pentru ceremonia de premiere şi pentru a putea fi vizitată de public.
La bordul velierului se află în prezent 32 de viitori tehnicieni ai Forţelor Navale, printre care şi două fete, care se familiarizează cu tehnica aflată la bord, cu mijloacele şi materialele de salvare, cu procedurile de căutare a supravieţuitorilor pe mare şi nu numai. Cadeţii sunt sprijiniţi de comandantul navei şi de maiştrii militari de la bord. „În cei 75 de ani, la bordul navei s-au instruit marinari destoinici, adevăraţi profesionişti, s-au format caractere puternice, care au înfruntat vânturile şi valurile mărilor şi oceanelor lumii. Seriozitatea pe care o manifestă acum în stagiu, lucrul în echipă pe care îl învaţă la bordul navei îi vor ajuta foarte mult în cariera aleasă. Şcoala noastră formează tehnicienii de care Marina are nevoie”, a declarat comandorul Bogdan Aur, citat de cugetliber.ro.

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s