Vulgaritatea

Indiferent de varsta, sex, religie sau nationalitate, atat de multi ”mananca” acelasi lucru – vulgaritatea. Mass-media ne-o serveste in fiecare zi. Telespectatorii sunt ca intr-o mare gradina zoologica, in care vizitatorii nu le dau decat ce vor ei. Si pentru ca aceasta mancare este mai facil de obtinut, omul din fata televizorului renunta la principiile si gusturile sale, multumindu-se cu ce i se ofera. Dar este oare normal?
Inainte era nebunia telenovelelor. Gospodinele lasau orice treaba pentru un ceas de ”Alejandro o iubeste pe Mercedes”. Cand episodul se termina, suspinau (”O, Alejandro”) si se intorceau la treburile lor. Astazi, pasiunea pentru telenovele parca a mai scazut, dar s-a impamantenit moda show-urilor: tate certandu-se si paruindu-se in direct pt lucruri care nu stiu cat ii intereseaza pe telespectatori, reality-show-uri in care X o inseala pe Y si e filmat cu camera ascunsa (desi nu se prezinta catusi de putin realitatea, ci sunt ”scene” jucate de actori ). Serialele cu Elodia si cu elevul batausi, s-au terminta dar au aparut cu homosexuali, travestiti, glume deocheate si obscenitati, care ni se prezinta defiland pe toate posturile si in toate tabloidele.
Ce ni se spune cand cautam raspunsuri pentru aceasta deraiere morala? ”Domne, daca se cere…” . Oare cine a cerut asa ceva?
In mijlocul acestei invalmaseli este mintea omului. Pt ea se pun in miscare toate aceste strategii, pt controlul ei.

Din acest punct de vedere, nimic nu s-a schimbat fata de era Ceausescu. Si Ceausescu ne dadea sa ”mancam” tot ce voia el, numai ca ”hrana” era pe atunci saracacioasa. Bine, bine, veti zice, Ceausescu ne indopa cu ”Ceausescu, Romania!” , in timp ce acum avem o varietate de emisiuni, din care putem alege.

E acelasi lucru. Cum pot spune ca este acelasi lucru? Simplu!

Pentru ca nici atunci si nici acum nu primim ”hrana” de care avem nevoie pt a ne dezvolta moral, intelectual, spiritual.

Oare cu ce ne vom ”hrani” copii?!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s