Cronica de dupa alegeri

Daca este sa te iei dupa liderii politici, atunci totalul procentelor este de vreo 200%, toti declara ca au repurtat un nou si neasemuit succes electoral. In realitate rezultatele sunt, principial, nu foarte departate de cele ale anului 2009. Atunci, non-dreapta a luat 17 mandate iar non-stanga 16. Conform comunicatului BEC , non-dreapta va lua 14-15 mandate (fara redistribuiri), iar non-stanga 11-12 mandate (fara redistribuiri), urmand ca prin redistribuire sa fie decise 5-7 mandate. Remarc faptul ca sunt aproximativ 6% in plus in 2014 fata de 2009, procent care cam coincide cu acela al lui Mircea Diaconu. La numaratoarea voturilor ultimele rezultate venind din orasele mari, acolo unde sectiile de votare sunt mai numeroase, PSD nu se poate astepta la o crestere procentuala pe ultimii metri. Va conta viitoarea orientare a lui Mircea Diaconu. Un lucru foarte interesant este acela ca, in ciuda afirmatiilor Antenei 3 ca numarul votantilot anti-Basescu ar fi de 94%, procentele pierdute de catre PDL+PMP fata de 2008 nu e mai mare de 9. Per ansamblu, aceste alegeri nu au fost un dezastru pentru Traian Basescu. PNL si-a conservat situatia electorala de la nivelul anului 2009 si-a pastrat deci electorii care il voteaza aproape neconditionat. PDL, impartit acum in PDL si PMP, au pierdut destul de putin fata de ceea ce s-a intamplat in tara in anii in care Traian Basescu a fost la Cotroceni si, mai ales, dupa numarul de electori ridicati impotriva lui dupa infiintarea USL. PSD nu reuseste (cu exceptia USL!) sa treaca, in orice combinatie, de 40%. Sansele lui Crin Antonescu de a deveni presedinte in toamna exista, nu au disparut. Rezultatul politicii lui Traian Basescu de a limita dezastrul electoral, dezastru pe care il merita din plin, sunt, pe ansamblu, exceptionale. Iar Ponta are de muncit, nu gluma.
Ca nu va place ideea mea glumeata despre cum sa furi un milion, este treaba domniilor voastre, gusturile nu se discuta. Insa, tot in gluma, banii vor fi tot degeaba dati alesilor de ieri. Partidele sa nu uite ca in viitor sa puna si coafeze pe liste, vor fi un adevarat castig politic.
Pana la urma, cei mai castigati in urma alegerilor de ieri sunt liderii de partid care si-au trimis nevestele europarlamentari. Sa reusesti sa-ti trimiti nevasta departe macar patru zile pe saptamana si sa o tii in lux, dar nu din banii familiei, cu o alocatie de 1 milion de euro pe mandat, este ceva. Ele nu se vor putea plange, fiindca scapa de cratita si vad Europa. Ei se vor putea, in sfarsit, distra si ei ca baietii. Dar ele?

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s