Lemnul din pădure va fi urmărit?

Toți agenții economici care transportă lemn vor trebui să-și echipeze mijloacele auto cu smartphone-uri, pe care să-și instaleze, gratuit, sistemul informatic SUMAL, care urmărește trasabilitatea lemnului.

În momentul în care transportul pleacă din pădure, şoferul trebuie să acceseze SUMAL, prin smartphone şi să introducă nişte date.

Automat, programul generează un cod unic care trebuie înscris în avizul de însoţire, cod care indică ora, minutul şi secunda în care s-a făcut accesarea sistemului informatic, după cum a explicat ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Doina Pană, citată de mediafax.ro.

Dacă nu există semnal în momentul accesării sistemului SUMAL, atunci este generat un cod offline care trebuie trecut în aviz, iar când transportul intră din pădure într-o zonă cu semnal va fi primit şi codul unic, care trebuie de asemenea scris în aviz.

Doina Pană a precizat că dacă pe traseu, o maşină cu lemne este oprită şi nu are trecut codul unic sau codul offline dacă încă nu a ajuns în zonă de semnal sau ambele, marfa respectivă se confiscă.

Sistemul, implementat în 4 luni

Sistemul pentru combaterea tăierilor ilegale, prin care vor fi urmărite transporturile de lemn din pădure şi până la beneficiarul final, va fi implementat în patru luni.

Și asta după ce Guvernul a adoptat miercuri, o hotărâre pentru aprobarea normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase.
Anunțul a fost făcut de Ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Doina Pană, care a explicat că implementarea sistemului va fi un pas extrem de important în combaterea tăierilor ilegale.

Potrivit Doinei Pană, în prezent, doar 5%  din furturile de lemn se fac fără acte, în timp ce, în majoritatea cazurilor, se fac mai multe transporturi de lemn cu acelaşi aviz de însoţire.

Ministrul a amintit că din 2008, există un program informatic, SUMAL, care urmăreşte trasabilitatea lemnului din pădure şi până la beneficiarul final, însă datele sunt înscrise în sistem după un anumit timp, până la data de 15 a lunii următoare.

Pană a mai spus că există posibilitatea extinderii actualului program informatic, astfel încât înregistrarea drumului lemnului din pădure şi până la beneficiarul final să se facă în timp real şi tot drumul să fie monitorizat.

SURSA acestui articol: Yahoo.News

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s