‘La panda!…Cicaleli la foc automat’

Extreme maritale? De ce unele casnicii au parte de o fauna atat de bogata de represalii verbale de tip cicalitor?

De unde atata forta si motivatie de a descoperi tot ce se poate mai gresit si mai rau la aproapele din casa? Ce-l face pe ”spion” sa-si ia timp sa mearga pe urmele nediscilpinatului partener si sa-l de in vileag pentru a-l face de basm si de ras in fata ”instantei” severe, care esueaza deseori in modelarea celui gresit? Mai este vreo sansa sa se domoleasca stihia nimicioare a atacului unuia dintre ei la adresa personajului conlocuitor, gasit mereu gresit si ”destabilizator”?
Identificarea deranjului facut de cel ”care niciodata nu invata” se face prin rafale de reprosuri si descoperiri ”odioase”, care-l fac pe cel incriminat sa creada ca a adus cea mai teribila criza in armonia familiei.
Atacul asupra faptelor ”condamnabile” este impletit de obicei cu atacul asupra persoanei ( persoana ”iubita”), incarcata cu o sumedenie de calificative negative: ”aiurit, vrei sa ma termini, nu ma mai iubesti, ma inseli, nimic nu mai merge in casa asta de cand te-am luat, nu ai adus suficienti bani ( de parca ar fi suficienti mereu)” sau sotul se confesa prietenului spunandu-i ca nevasta lui este istorica. ”Poate ai vrut sa zici isterica”, il corecteaza interlocutorul, ”Nu, istorica am spus, ca ii place sa-mi aminteasca toate neimplinirile de plan de la nunta pana in prezent”.
Nu uitati ca vorbesc de extreme maritale si, chiar daca nu se gasesc frecvent in forma supradezvoltata, tendintele spre aceasta ipostaza sunt mult mai numeroase.
Asemenea atitudini nu se schimba usor. Unii, care sunt mereu in preajma ”ghilotinarii’, scapa ceva amenintari cu divortul, insa, degradarea relatiei este asigurata. Altii incearca relatii extramaritale si consecintele sunt grave. Alte persoane evadeaza in munca si amana venirea acasa, pentru a reduce timpul incarcat cu invinuiri reale si ireale ce cade asupra lor. Altii devin reactivi si se opun fortei verbale cu aceeasi maniera, aruncand continuu lava si cenusa vulcanica de ura nestinsa.
Nu putini se resemneaza si isi tarasc asa-numita existenta de cuplu prin bombaneli, stare de acreala sufleteasca si nefericire continua.
Un lucru este clar: cei doi nu au descoperit secretul de a se bucura unul de celalalt. Multumirea vietii noastre nu este sa ne daruim unul altuia in casnicie, ci impreuna, in cuplu, sa stim cum sa ne oferim unul altuia cel mai inalt grad de iubire, intelegere, sinceritate. E o mare taina, dar descoperita impreuna, suntem fericiti, alta sansa…nu-i!

Advertisements

4 thoughts on “‘La panda!…Cicaleli la foc automat’

  1. Starea de bine vine cand o descoperim impreuna ca si cuplu, e o munca asiduua de acceptare a celuilalt si de a fi alaturi de el/ea neconditionat la bine si la rau!

  2. Uneori este nevoie să adoptăm ritmul naturii, iar secretul naturii este răbdarea.

    Răbdarea nu este doar capacitatea noastră de a aștepta, ci capacitatea de a avea o atitudine potrivită știind că momentul potrivit va veni. Și cu certitudine acel moment va veni atunci când intenția, starea interioară și acțiunile noastre vor permite dorințelor noastre să crească și să ia forma fizică.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s