Dezastrul invatamantului

S-au scris zilele astea sute de articole despre dezastrul invatamantului romanesc. E deja o moda sa te dai in afara lui, sa critici de pe-o margine aparent lucida.

Toti se simt competenti sa vorbeasca despre coruptie, mediocritate, minciuna, lipsa de finantare si interese politice meschine.

Mi se par toate o jeluire narcisista, scrise cu satisfactia lui “pentru ca am dreptate”. Nu vine nimeni cu propuneri, idealuri, convingeri sau planuri de viitor. Toate sunt sub scarba titlurilor “de prin Romania”.

Pe de alta parte, astia care chiar au incercat ceva – care au fondat scoli, programe, centre de dezvoltare pentru copii, care au propus alternative, care s-au apropiat de elevi altfel si au invatat sa implice parintii in ce fac, tac. Din timiditate sau modestie, dar mai ales de teama de a nu fi pusi la zid sub greutatea sistemului public, usor de deranjat si foarte sensibil la critici.

Am sute de prieteni pe fb- gradinite si scoli private! Vorbiti, fratilor! Povestiti cum ati jonglat cu programele, cum ati schimbat copiii, cum ati dat incredere si directie, cum ati format profesori si le-ati schimbat mentalitatile, cum ati innoit modul de adresare, cum se poare face carte cu absolut orice copil, cum se razbate, in fine, printre planuri si programe imbacsite, printre proceduri stufoase si birocratie!

Nu e perfect sistemul privat in Romania. E plin insa de lucruri originale, initiative geniale, pasiune si dorinta de a razbate! Copiii care cresc in jurul acestor oameni au, automat, un alt start in viata.

De ce nu vorbiti, oameni buni?

Advertisements

2 thoughts on “Dezastrul invatamantului

  1. Nu este vina invatamantului, e vina acestui Guvern, a televiziunilor,care influenteaza negativ totul. Lucrez in invatamant, si nu e totul chiar asa negru cum pare, copiii de astazi sunt atat de destepti cu mult mai destepti decat am fost noi la varsta lor, problema sta in faptul ca Romania nu mai ofera joburi bine platite viitorilor absolventi, nu platesc profesorii mai bine, nu incurajeaza decat oamenii fara valoare: gen Dragusanca, fotbalistii. Banii se fac prin munca, Romania are nevoie si de tamplari, si de medici, dar bine platiti. Frumos articol!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s