Limbajul e un fel de autostrada

Avem o tara foarte frumoasa: multe locuri unice, care-ti taie rasuflarea, mare diversitate, colturi surprinzatoare, tinuturi irepetabile. Singura problema este ca ajungi tare greu la ele: sosele inguste, drumuri minate… legaturi obositoare intre localitati, de care mai bine te lipsesti. Se calatoreste greu, nu ai timp si nu-ti ramane energie sa te bucuri de o vacanta diversa intr-o tara foarte mica.

Acelasi lucru se intampla cu oamenii si organizatiile noastre. Multi indivizi de calitate, multe proiecte inteligente, sclipiri izolate de geniu, intreprinderi pline de idealuri si gandire inovativa. Singura problema este insa tot a liantului intre ei. Si aici nu ma refer la drumuri. Ci la limbajul public, la modul in care comunicam sau suntem legati unul de altul, la instrumentul pe care-l folosim ca sa ne “vizitam” reciproc gandurile si ideile.

Limbajul public – media si institutional – este stereotip, sarac, de lemn, oficios si impotent. Putine concepte, rationamente rudimentare, mult festivism naiv si multa terminologie birocratica. Multa vulgaritate, termeni nespecifici si frazare de nivelul copiilor de clasa a IV-a.

Oamenii valorosi din tara nu sunt inca legati de “autostrazi” de gandire si comunicare, capabile sa-i puna rapid impreuna la lucru. Moneda lor de schimb este, in principiu, o limba publica accesibila majoritatii, un numitor comun al carui grad de limpezime si sofisticare ar trebui sa fie indicatorul nostru intelectual, ca tara, Aceasta a coborat in ultimii ani la un nivel aproape barbar de simplist si grosolan.

Exista o simptomatica lipsa de infrastructura la toate nivelurile – si administrativ, si ideatic. Ma tem ca limba asta a ramas, cel putin la nivel functional-public, la fel de saraca si bolovanoasa ca drumurile noastre nereparate, inguste si inaccesibile.

2 thoughts on “Limbajul e un fel de autostrada

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s