Frustrarile din relatii

In fiecare zi acumulam diferite frustrari in relatiile cu cei din jurul nostru pentru ca nu ne dam voie sa comunicam, clar, calm si direct, despre ceea ce nu ne place.

Lasam de la noi, uneori chiar permitem altora sa abuzeze de bunatatea noastra (sau de lipsa noastra de curaj), suntem pasivi si acceptam ca oamenii sa ia de la noi mai mult decat am dori sa le dam, acumulam resentimente, furie, frustrare, s.a.m.d.

Apoi, la un moment dat ni se umple paharul si izbucnim (sau, in cel mai nefericit caz, tinem totul in noi si ne imbolnavim). Celalalt va fi foarte surprins si se va supara pe noi pentru ca nu ne mai mai comportam asa cum era el obisnuit. Scenariul continua asa: dupa ce spunem ce avem pe suflet, ne simtim vinovati ca l-am suparat pe celalalt si ii spunem ca “am vorbit la nervi”, ca nu credem ceea ce tocmai am spus. Iar relatia continua in acelasi fel pana la urmatoarea izbucnire.

Omul, atunci cand este nervos, spune adevarul.
Atunci nu mai functioneaza barierele autoimpuse deoarece suferinta personala este prea mare si vrea sa iasa afara, in orice fel.

Daca te regasesti in acest tip de comportament, poate ar fi bine sa stii ca exista si o alta metoda. Asertivitatea este cheia: adica sa le spunem celorlalti ce simtim, ce ne place si ce nu ne place, sa ne trasam clar limitele si granitele de interactiune si cele personale, sa fie clar ceea ce acceptam si ce nu si sa vorbim despre toate acestea intr-o maniera clara, calma, deschisa, sincera si ferma, respectandu-l pe celalalt in tot acest timp.

Nu are niciun sens sa acumulezi resentimente si frustrati fata de celalalti, ci sa comunici despre tine si nevoile tale. Daca ei le accepta, merita sa stea in viata ta, daca nu, atunci poate este momentul sa iti reconsideri relatiile.

Respecta-te si pretuieste-te si invata-i pe ceilalti cum sa se comporte cu tine. Cei care tin la tine, care te iubesc si te respecta, vor avea consideratie fata de tine si se vor raporta la tine intr-un fel care sa fie ok si pentru tine si pentru ei. Iar cei care nu… nu ai de ce sa-i pastrezi in viata ta.

Advertisements

2 thoughts on “Frustrarile din relatii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s