Cartofi sunt mari, din cauza ploilor, nu a nitraților

Cercetatorii din Brasov au dau asigurari ieri, intr-o conferinta de presa, ca tuberculii de dimensiuni mari sunt dezvoltati datorita ploiilor abundente si nu a nitraților.

Afirmatiile au fost facute in contextul in care conducerea Federatiei Nationale a Cartoful din România a spus, recent, ca tuberculii din import, avand un diametru mai mare de 8 centimetri, si care au aparut pe piata  sunt plini de nitriţi si nitraţi.

In replica, cercetatorii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de zahar din Brasov sustin ca dimensiunea mai mare a tuberculilor este un semn ca acestia au acumulatmulta  apa.

„În condiţiile anului 2014, din cauza nivelului ridicat de precipitaţii, tuberculii de cartof pot să crească la dimensiuni mai mari, chiar la nivelul normal de fertilizare recomandat de tehnologiile de cultivare. Tuberculii mari şi foarte mari vor avea un conţinut mai ridicat de apă, deci un conţinut mai redus de substanţă uscată, cu efect asupra calităţilor culinare şi tehnologice specifice soiului cultivat“, a spus directorului stiinţific de la Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de zahar Brasov, Victor Donescu, citat de site-ul: bzb.ro.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, Daniel Botanoiu, a declarat ca toti cartofii care intra pe piata româneasca pe filiera fiscalizata, fie că sunt din import, fie ca sunt din productia interna, sunt controlati de patru ori si nu prezintă niciun risc pentru ssnstatea consumatorilor.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s