Iubirea in mai multe moduri

Oamenii stiu sa iubeasca in mai multe moduri.

Exista iubiri care te cresc si iubiri care te imputineaza; iubiri care te vindeca si iubiri care te imbolnavesc; iubiri pe care le lasi in urma usor si altele care se agata sau se tarasc dupa tine, te incetinesc sau impovareaza. Culmea e ca asta nu se petrece numai intre adulti. Si copiii pot fi iubiti frumos sau bolnavicios.

Copiii sunt emotie pura. Valuri de energie. Se formeaza sub briza si fluxul emotiilor celorlalti. Daca esti vesel, increzator si tonic, se manifesta si ei in oglinda: se contamineaza de starea ta, se umfla intr-o culme spumoasa si cad cu putere printre noi, afirmandu-si personalitatea.

Uneori dragostea adultilor se toarna total si nefiresc in copii. Toate lupele atentiei si emotiilor lor se indreapta pana ii ard sub reflexia panicilor si a obsesiei de control. Copiii preiau proiectiile anxioase ale parintilor, absorb fricile si otravurile atasamentului bolnavicios. Energia lor scade, uneori balteste linistit ca un iaz fara surprize, alteori se strange intr-un ghem de tensiuni si nevoi neexprimate.

Poti face pentru copii toate lucrurile ca la carte sau poti spune cele mai potrivite cuvinte si tot n-ar fi suficient daca nu esti ce trebuie pentru ei.

Inainte de a auzi sau vedea, copiii simt cine suntem si se pliaza dupa noi. Un adult disociat, neimpacat cu sine, trecutul sau cei din jur va transmite asta propriului copil mai inainte de orice deprindere de viata. Pe langa suvoiul lui de iubire va turna in copii, necontrolat, si durerile lui. Ca o compensare prin atasament, usor de deghizat sub scuza ” il iubesc prea mult”.

Multi parinti se dedica total copilului. Poate ca iubirea asta prea mare nu e si cea mai potrivita. Poate ca cel mai sanatos lucru pt copil este sa te dedici tie insuti. Sa cauti echilibrul personal, in energia caruia va creste si cel mic.

Noi dam semnalul pentru copii, de fapt, si noi hotaram intr-o mare masura, prin ceea ce suntem, daca vor naviga pe valuri inspumate sau in perimetrul unui iaz cu ape tulburi.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s