Un român in Parlamentul Canadei.

Un roman plecat de 38 de ani din Romania este singurul deputat de origine româna din Parlamentul Canadei.

Pe roman il cheama Corneliu Chisu si are 65 de ani. Originar din orasul Satu Mare, este fost absolvent al Institutului Politehnic din Bucuresti. Casatorit cu o italianca, Chisu a parasit România in anul 1976. S-a stabilit la inceput in Italia, dupa aceea emigrand, in Canada, in anul 1981.

Intial a lucrat la Delegatia Comerciala a Italiei din Toronto, unde oferea sprijin firmelor italiene care doreau sa faca afaceri pe piata canadiana. Dupa un masterat luat in inginerie, a lucrat, timp de 19 ani, ca ofiter-inginer in fortele armate canadiene. A participat la misiuni din Bosnia si Afganistan.

Deputatul a explicat, pentru voceatransilvaniei.ro, cum decurge campania electorala in Canada.

Legi stricte în campanie, nimeni nu le incalca

“Există un sistem extrem de riguros în felul în care e finanţată campania. Fiecare constituent poate să contribuie la nivel federal cu 1.100 de dolari. Asta e limita contribuţiei pe care o poate face fiecare, individual. La nivel de companii sunt complet interzise contribuţiile politice din partea acestora. Ai o limită în circumscripţia ta electorală de câţi bani poţi să cheltuieşti în campanie. Limita în circumscripţia mea electorală a fost de 88.812 dolari”, a spus Chişu.

In campanie, voluntarii ajuta candidatii sa isi puna afisele. Apoi, candidatul isi da cat mai multe telefoane si merge la cat mai multe familii. “Baţi la uşi, te duci din uşă în uşă şi ai cât mai mult contact cu constituenţii. A nins în campanie, dar trebuia să fii cu zâmbetul pe buze, trebuia să spui care este politica şi platforma partidului şi ce poţi să oferi constituenţilor. E foarte important, nu poţi să stai la fiecare uşă mult timp, trebuie să ai un mesaj precis şi inteligibil”, adauga el.

“Traseist”, cuvant necunoscut

Chisu spune ca nu cunoaste semnificatia acestui cuvant “traseist” si ca, in Canada, se intampla extrem de rar ca o persoana sa treaca de la un partid la altul. El spune ca nu s-a intamplat ca un “traseist” sa fie revotat în Parlament.

Deputatul a descris si o zi tipica de lucru: “În fiecare zi am activitate de la opt dimineaţa până la ora şapte seara. Trebuie să participi la dezbateri, la cuvântări, în elaboarea de legi, moţiuni. Este foarte stresant şi pentru că trebuie să participi la comisii, care se intersectează cu sesiunea. În fiecare lună ai o săptămână în care poţi să te duci să lucrezi în circumscripţia electorală, dar sâmbăta şi duminica trebuie să participi la evenimente din comunitate. Viaţa personală este deschisă: afacerile tale personale, finanţare, salariu, absolut tot se cunoaşte”.

Absentele din Parlament – “adio, promovare”

Chisu a aratat si cat de mult se tine la prezenta in Parlament. In fiecare zi, trebuie sa existe un numar minim de parlamentari, acestia fiind parlamentari de serviciu. Prezenta acestora este monitorizata de un “whip” (in traducere, “bici”). Daca vreunul dintre parlamentarii de serviciu absenteaza, aceasta incalcare a regulamentului este transmisa conducerii, iar respectivul membru al parlamentului nu va putea fi promovat ca sef al unei comisii, asistent parlamentar sau ministru.

Corneliu Chişu a venit la Satu Mare pentru a incerca sa stabileasca relatii între firmele satmarene si mediul de afaceri din Canada. Deputatul a vizitat mai multe companii din judet, carora le-a promis sprijin pentru a intra pe piata canadiana.

Advertisements

2 thoughts on “Un român in Parlamentul Canadei.

  1. Ce articol interesant, cata diferenta dintre noi si canadienii, de aceea nu merge tara aceasta bine, pentru ca nu avem legi clare si mai ales oameni cinstiti!

    • Oamenii cinstiti se mai gasesc, problema e ca sistemul nu permite intrarea lor in viata publica sau daca reusesc sa patrund sunt “aruncati” . ..terfeliti, batjocoriti pena cedeaza …pana renunta…sistemul are mijloacele lui de autoconservare…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s