”Vorba lunga, saracia omului!”

Bunica mea, spunea asa: “Tacerea-i ca mierea!” si “Din rodul gurii lui isi satura omul trupul, din venitul buzelor lui se satura.”

Sa nu uitam cine a scris aceste invataturi, cel mai intelept om al tuturor timpurilor, Solomon, fiul lui David, imparatul lui Israel…
Si Dumnezeu a zis:”Fiindca lucrul acesta il ceri, fiindca nu ceri pentru tine nici viata lunga, nici bogatii, nici moartea dusmanilor tai, ci ceri pricepere, ca sa faci dreptate, voi face dupa cuvantul tau.Iti voi da o inima inteleapta si priceputa, asa cum n’a fost nimeni inaintea ta si nu se va scula nimeni niciodata ca tine” (1Imparat.Un singur motiv m-a indemnat sa fac aceasta ”paranteza”, sa reamintesc cititorilor, ceea ce au uitat, sau poate nici nu au stiut vreodata!! Tot de aici putem intelege cel mai bine sensul cuvintelor:”Drumul pe care alegi sa mergi, pe acel drum vei fi condus”.

Toti imparatii pamantului cautau sa vada pe Solomon, ca sa auda intelepciunea pe care o pusese Dumnezeu in inima lui.Si fiecare din ei isi aducea darul lui, lucruri de argint si lucruri de aur, haine, arme, mirodenii, cai si catari; asa era in fiecare an.
Despre nici un alt imparat nu spune Biblia astfel de lucruri! Timp de 40 de ani cat a domnit Solomon, pe intreg pamantul a fost pace si bunastare.

“Din rodul gurii lui isi satura omul trupul,din venitul buzelor lui se satura.” Aceste vorbe se potrivesc mai degraba pentru un politician, popa sau profesor, nicidecum pentru un plugar, pescar, postas,s.a.m.d. Pentru acestia din urma (plugar,pescar,postas), normal ar fi trebuit spus: Din rodul mainilor lui isi satura omul trupul, din venitul palmelor lui se satura! Chiar si in urma cu 2900 de ani, pe vremea domniei lui Solomon, se gaseau, atat politicieni, popi si profesori, cat si plugari, pescari si postasi.Oare de ce nu a facut si Inteleptul Solomon aceasta selectie??! Raspunsul il gasim la:
“Moartea si viata sunt in puterea limbii;oricine o iubeste, ii va manca roadele”…
Omului i-a zis: ”Fiindca ai ascultat de glasul nevestei tale, si ai mancat din pomul despre care iti poruncisem. sa nu mananci deloc din el, blestemat este acum pamantul din pricina ta. Cu multa truda sa-ti scoti hrana din el in toate zilele vietii tale, spini si palamida sa-ti dea, si sa mananci iarba de pe camp.In sudoarea fetei tale sa-ti mananci panea, pana te vei intoarce in pamant, caci din el ai fost luat, caci tarana esti, si in tarana te vei intoarce” (Genesa 3:17,18,19).

Tatal tuturor oamenilor a fost primul Om:”Adam a pus nevestei sale numele Eva (din ebraicul Ahava, care inseamna iubire);caci ea a fost mama tuturor celor vii”(Genesa 3:20).

Dupa cum bine vedem, la prima vedere, tot si toate depind de ceea ce vorbim, dar sa nu uitam de unde provin cuvintele vorbite de om! Planurile pe care le face inima atarna de om, dar raspunsul pe care-l da gura vine de la Domnul

Advertisements

4 thoughts on “”Vorba lunga, saracia omului!”

  1. Va invit sa vedeti filmul pana la capat. Este povestea unui barbat cu acel tip de scleroza despre care azi se vorbeste atat, dupa campania cu turnatul galetilor cu apa si gheta in cap.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s