Dupa chipul lui…

Omul este deosebit deoarece a fost creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, deosebirea este cu atat mai mare cu cat i s-a vestit ca e creat dupa chipul lui Dumnezeu.
Astfel gasim scris: “Dupa chipul lui, Dumnezeu l-a facut pe om”Genesa 9:6)“.
Oare de ce vine Tana (titlu conferit predicatorului invataturii orale[Misna]) si accentueaza de doua ori cuvantul chipul? Am putea intelege ca omul are doua insusiri! Unul este chipul omului si altul chipul Divinitatii. Chipul omului este chipul ce se gaseste la fiecare. Fiecaruia odata cu nasterea sa i se da a alege intre bine si rau. Cand omul creste si ajunge la un grad de cultura, el isi apropie “chipul Domnului”. In caz contrar, el pierde aceasta calitate. Aceasta idee ne-ar raspunde la faptul ca Tana pomeneste cuvantul “chip” de doua ori. Omul trebuie sa decida ce cale o doreste, a avea chipul Domnului, a se stradui sa faca bine pe lume, a invata sau contrariul si a pierde acest chip. Omul nu trebuie sa abuzeze de ceea ce i s-a dat si sa faca tot ce crede, ci totul trebuie facut dupa placul Domnului -desi e scris ca nu exista un om pe pamant care sa faca bine si sa nu pacatuiasca. (Pirkei Avot)

“Caci eu v-am dat invatatura buna, nu parasiti invatatura mea”(Pilde 4:2)

Cine indeplineste o porunca isi castiga un protector-un aparator. Cel ce face un pacat isi capata un parator. Cainta si faptele bune ne apara de pedepse.
Cel ce indeplineste o porunca isi castiga un protector, de fapt un inger care-l vorbeste de bine in ceruri. Un parator este un inger ce-l acuza. Pentru fiecare fapta buna primesti recompensa iar pentru o fapta rea o pedeapsa, in nici un caz nu se compenseaza una cu alta. Daca cainta este din inima, ea are o valoare enorma: “Cel ce se pocaeste are loc mai de valoare decat cei drepti”(Pirkei Avot).
Pentru a intelege cele spuse aici, trebuie sa fim mai mult decat convinsi de urmatoarele:
“Nu sta in puterea noastra de a intelege fericirea celor nelegiuiti si nici suferintele celor drepti”(P.Avot)

Lumea aceasta e asemanatoare unei tinde a lumii viitoare. Pregateste-te in tinda ca sa poti intra in salonul palatului. Omul trebuie sa se pregateasca cu fapte bune si sa indeplineasca poruncile pe lumea aceasta ca sa poata fi acceptat pe lumea cealalta(in Rai).

Bunatatea si credinta merg mana in mana, asa ca, daca nu esti credincios, nu ai cum sa fi bun, si nici daca nu esti bun nu vei fi ajutat sa ajungi un adevarat credincios!! O mica mare filozofie se ascunde in acest joc de cuvinte! Dascalul meu spiritual, tot timpul imi raspundea prin aceasi teorie: 6+6=12 FIX…nici mai mult si nici mai putin. Multi oameni ma numesc in fel si chip, radical, fixist,in umbra chiar si nebun, si toate acestea din simplul fapt ca spun: Albul este ALB si Negrul este Negru, iar din amestecul celor doua, rezulta exact ceea ce vedem in realitate, CEATA…Un gri laptos care nu poate fi patruns nici chiar de o raza laser :)Am zis!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s