Sanctuarul Marilor Zei din Samotrake

Sunt multe lucruri minunate…de vazut si aflat

In primul rând aici a fost descoperită in 1863 statuia zeiței înaripate Nike – zeița greceasca a victoriei. Statuia datează din anul 190 I.C. si a fost cea care a inspirat celebrul logo al companiei Nike.

sanctarUn alt lucru care, de asemenea impresionat este ca in acest sanctuar aveau loc ritualuri de initiere, încă din secolul 7 I.C.
Cel mai important ritual avea 3 etape:
-un ritual preliminar, dupa care initiatul era legat la ochi si trebuia sa umble in întuneric ca sa o caute pe zeița Harmonia, fiica lui Zeus si a Electrei – aceasta etapa se numea mystai “închiderea ochilor”.
A treia etapa este cea in care initiatul o găsește pe Harmonia, iar apoi poate sa-si dea valul jos de ochi si sa se bucure de viziunea extraordinara pe care a trăit-o. Aceasta faza a inițierii se numește epoptai -in traducere: “cel ce vede”.

Ce metafora frumoasa… Sa fii pregătit – inițiat sa găsești Armonia, apoi sa o cauti cu ochii închisi (pentru ca ea este oricum in interiorul tau), iar cand iti dai jos valul sa privesti viața cu bucuria armoniei din mintea si sufletul tau…

Advertisements

3 thoughts on “Sanctuarul Marilor Zei din Samotrake

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s