Când nu ştii tot…

Semnăm, semnăn, dar nu citim. Precum notarul, e o vorbă celebră. Sunt o groază de hârtii care ni se pun în faţă să le semnăm. Ne grăbim şi avem încrede în cel ce ne pune să semnăm. E prea mult de citit şi noi ne grăbim. Nu contează că e un contract de împrumut, o asigurare, o intervenţie medicală.
– Alo Corina, ce mai faci?
– Nu prea bine, am vrut să te sun, dar am avut nişte probleme.
– Ce probleme?
– Poate ştii, se fac gratis analize Papa-Nicolau şi am zis să profit şi eu. M-am dus cu un bilet de trimitere de la medicul de familie la un cabinet de ginecilogie.
– Şi?
– Am făcut testul şi am mai cerut, contra cost binenţeles, o ecografie pelviană. Ceva nu e în ordine şi medicul mi-a sugerat să fac un chiuretaj biopsic.
Laura a căzut pe gânduri, Corina era cam de vârsta ei, avea probleme, a mai auzit şi de la alte prietene că au probleme ginecologice, nu de mult a fost la înmormâtarea unei foste colege de şcoală, bolnavă de cancer uterin. A hotărât să-şi facă şi ea analizele. La ecografia pelviană i s-a descoperit un chist uterin. Medicul i-a spus că-l poate ţine sub control periodic sau îl poate extirpa. Cu timpul s-ar putea dezvolta pe el celule canceroase. Laura a decis să nu rişte. A vorbit cu un renumit chirurg din oraş, prieten de familie, care a încurajat-o şi i-a explicat că se poate face o intervenţie laparoscopică dar ar fii mai bine să i-o facă un medic ginecolog. Aşa a ajuns în cabinetul privat al unui alt renumit medic din oraş. Şi cum Laura se considera o respectabilă femeie de afaceri din oraş, a decis să se opereze într-o clinică privată nu într-un spital de stat. A mers la clinică, a aflat preţul internări şi al intervenţiei laparoscopice, a stabilit că poate face faţă cheltuielilor de spitalizare şi în ziua programată intervenţiei laparoscopice a venit medicul, care nu era angajatul clinici şi a efectuat intervenţia. A stat trei zile în spital, timp în care a fost foarte bine tratată, medicul, care a operat-o, venea la ea în vizită şi de două ori pe zi, neuitând să-i aducă osanale şi să-i mulţumească că l-a ales de medic. Surpriza a fost când, după externare, i-a venit factura de la clinică. Valoarea facturii era mai mult decât dublu la cât a estimat ea cheltuielile de spitalizare, mai precis 5500 ron adică 55 milioane de lei vechi. S-a dus la clinică, înainte de a plăti, crezând că e o greşeală. Dar nu! Nu era nicio greşeală. Ceea ce nu i s-a spus că intervenţiile medicilor din afara clinicii, adică care nu sânt angajaţii clinicii, au alte tarife şi i s-a cerut să iasă pe hol şi să citească afişele de pe perete. Un perete întreg cu afişe, cu numele medicilor, preţurile intervenţiilor, preţurile intervenţiilor a medicilor din afară…o zi întreagă să tot citeşti. Oare de ce nu a fost trimisă înainte de operaţie să citească…precis se temeau că vor pierde un pacient.

Advertisements

2 thoughts on “Când nu ştii tot…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s