Opresiune, interdictie

Opresiunea, limitarile excesive, interdictiile constrictive si in general orice ne impiedica exprimarea libera a personalitatii noastre creeaza o presiune in psihicul nostru care va exploda la un moment dat, intr-un fel sau altul.

Educatia severa, dietele restrictive, toti acei “trebuie” carora le permitem sa ne dicteze viata, creeaza frustrare, resentimente, depresie, anxietate sau alte probleme. In anumite cazuri patologia psihica care se instaleaza este greu sau aproape imposibil de remediat.

Inconstientul nostru – 90% din activitatea psihica – este ghidat de “principiul placerii”. Simtim satisfactie atunci cand ne satisfacem pulsiunile si frustrare atunci cand suntem impiedicati (de noi insine sau de catre altii) sa ni le indeplinim.
Evident ca nu orice pulsiune care vine din inconstient este ok sa ne-o satisfacem, uneori pentru ca nu ne face bine (de exemplu sa mancam excesiv sau alimente nesanatoase, dar la care ne place gustul), alteori pentru ca nu este moral sau “ecologic” (de exemplu, nu putem sa agresam pe cineva doar pentru ca ne enerveaza) sa actionam in acord cu impulsurile pe care le simtim.

Ca in toate aspectele vietii noastre este bine sa avem in vedere echilibrul. Asta inseamna sa actionam astfel incat sa impacam si dezideratele morale, ecologice sau de alta natura, insa si sa ne satisfacem si anumite pulsiuni care provin din inconstientul nostru.

Orice exces duce la o incorsetare a libertatii noastre si este necesar ca uneori sa “dam cezarului ce este al cezarului”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s