Nu stiu altii cum sunt…

Nu stiu altii cum sunt, insa eu cand vad un animal in lanturi simt tristete si revolta.
Aceleasi sentimente le am si cand vad un om care este inlantuit de credintele sale limitative sau de alti semeni de-ai sai.

De multe ori, lanturile unui om sunt mentinute de parintii sai, exact asa ca si copilarie. Omul face ceea ce-si doresc parintii lui, nu le iese din cuvant ca sa nu-i supere, isi duce existenta in acord cu dorintele si capriciile celor care i-au dat viata si nici nu-si pune problema sa traiasca in acord cu sine insusi ca sa nu fie cuprins de sentimente apasatoare de vinovatie. El crede ca este responsabil de fericirea parintilor sai, iar acestia ii spun zilnic ce este bine sa faca, cu cine sa-si imparta viata, ce meserie sa aiba, cum sa traiasca, s.a.m.d.

Daca in copilarie era normal sa-si asculte parintii, atunci cand un om devine adult, nu mai are nicio obligatie de a se complace intr-o existenta care-i limiteaza libertatea de a gandi sau de a fi asa cum isi doreste.

Nu, parintii tai (si nici alti oameni) nu stiu ce este “mai bine pentru tine” acum. Doar tu stii si simti cum ai vrea sa-ti traiesti viata, iar singura ta responsabilitate este fata de propria ta fericire. Parintii tai, tocmai pentru ca te iubesc si iti vor binele, ar fi normal sa depuna efortul sa te cunoasca si sa te accepte asa cum esti si cum vrei tu sa fii, nu sa continue sa-ti dicteze cum sa-ti traiesti viata – adica in functie de nevoile si dorintele lor egocentrice si egoiste. (Sigur ca ei au o intentie pozitiva, insa rezultatul este de cele mai multe ori contrar).

Imagineaza-ti un elefant care a fost prins intr-un lant cand era mic. Atunci nu se putea elibera pentru ca nu avea puterea necesara, insa desi el a crescut acum si lantul a ramas la fel, el este conditionat psihic sa ramana inlantuit. Daca si-ar trage piciorul cu putere, ar fi liber, insa frica si obisnuinta il mentin inlantuit.

Nu esti responsabil de fericirea nimanui, ci doar de propria ta fericire. Elibereaza-te de tot ceea ce simti ca te impiedica sa fii tu insuti sau sa traiesti asa cum vrei, cauta-ti calea proprie si mergi cu incredere pe ea! Cei care te iubesc cu adevarat vor fi fericiti pentru tine, iar cei care se supara ca nu mai functionezi cum vor ei, interesele cui le au de fapt in vedere: ale tale sau ale lor?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s