Usturoiul, Varza alba si Ungurasul

Usturoiul este o leguma folosita in toata lumea. Caracteristicile sale organoleptice ii confera valoare ca produs antitoxic, antialergic, avand efect de invioarare.

Folosit in mod adecvat, usturoiul mareste capacitatea imunitara a organismului nostru.

In mod deosebit, este activ impotriva infectiilor si disfunctiilor circulatorii. In afara consumului zilnic normal, usturoiul va trebui asimilat si sub forma de concentrat.

Concentrat de usturoi

Mod de preparare: Se curata de coji astfel incat sa se obtina 300 de grame de usturoi sanatos. Se pun intr-un pisalog si cu o presiune regulata se piseaza pana se obtine o crema.

Aceasta se pune intr-un recipient de sticla sau ceramica si se adauga 50 cmc de apa. Amestecand aceasta compozitie cu o lingura de lemn se obtine un sirop care se va pastra intr-un frigider.

Varza alba

De la aceasta leguma, cu proprietatati care stimuleaza functia intestinala, se pot folosi foile exterioare cele mai dure.

Infuzie de varza alba. Mod de preparare: Spalati sub jet de apa 1kg. de foi exterioare de varza. Puneti-le la fiert intr-o oala cu putina apa, un varf de sare si 50 cmc de vin alb.

Fierberea se face la foc mic si vasul va fi acoperit cu un capac. Cand varza va fi aproape sfaramata, pasati toata compozitia prin sita astfel incat sa extrageti cat mai mult lichid. Acesta va fi pastrat intr-o sticla inchisa ermetic.

Ungurasul

Aceasta planta foarte comuna creste in mod spontan in lungul strazilor, pe campiile necultivate sau in apropierea gropilor. Ea contine un tamin, un component amar (MARUBINA), acid ursolic si saponina.

Folosirea sa ca tonic, readuce pofta de mancare care de obicei lipseste. Calmeaza, de asemenea, spasmele bronsice, favorizand o buna actiune respiratorie.

Infuzie de unguras.

Mod de preparare: Se spala sub jetul de apa circa 200 de grame de unguras. Odata uscate se pun la fiert intr-o cantitate de apa egala cu doua cesti de ceai, timp de 20 de minute. Infuzia va fi atenta suparavegheata, pentru a extrage din plante substantele necesare, iar lichidul va fi conservat intr-o sticla inchisa ermetic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s