Obiceiuri care ne distrug sănătatea

Noi românii consumă în medie 30 de kilograme de zahăr anual, adică de două ori mai mult decât europenii, iar efectele negative asupra sănătăţii sunt foarte grave.

Jumătate din populaţia României, conform ultimelor statistici, este obeză, iar cazurile de diabet s-au înmulţit în rândul copiilor, a avertizat ieri medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu, de Ziua Internaţională a Alimentaţiei.

În lume există peste 1 miliard de persoane adulte supraponderale, mai multe decât cele 800 de milioane de persoane ce suferă de malnutriţie, se arată într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Cel puţin 300 de milioane de adulţi sunt obezi.

Situaţia nu este mai bună nici în ţara noastră. Aproximativ 30% dintre români suferă de obezitate, 20% sunt supraponderali. Un alt lucru îngrijorător este faptul că numărul copiilor supraponderali a crescut cu 18 procente în ultimii zece ani, arată datele centralizate la Centrul de calcul şi statistică sanitară din cadrul Ministerului Sănătăţii, potrivit mediafax.ro.

Din păcate, consumul excesiv de zahăr nu este singurul obicei nesănătos al românilor. Medicii prezenţi ieri la conferinţa intitulată “Educaţia alimentară bate gena!” au mai arătat că mâncăm multe prăjeli, uităm să bem apă sau fumăm, iar stresul şi oboseala cronică ne dezechilibrează din punct de vedere hormonal.

“Din păcate, ţara noastră are cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul nedepistat la timp, iar în cele mai multe cazuri, boala este provocată de obiceiurile nesănătoase. De aceea, pe termen lung, cele mai bune rezultate în sănătatea publică ar fi obţinute dacă cei mici ar fi convinşi că e mai bine pentru ei să mănânce strugure, decât ciocolată”, a mai spus Lygia Alexandrescu.

Pentru schimbarea obiceiurilor alimentare nesănătoase, se lucrează la un proiect privind introducerea obligatorie a educaţiei alimentare în şcoli.

 

Advertisements

One thought on “Obiceiuri care ne distrug sănătatea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s