StandardPoor’s : O veste buna pentru economia Romaniei

Cunoscuta agentie StandardPoor’s, a confirmat ratingurile Romaniei, cu perspectiva stabila, pentru datoriile pe termen scurt si lung in valuta, dar si in moneda locala, la nivelul BBB-/A-3, informeaza agentia de stiri Mediafax.
Mentinerea ratingurilor Romaniei se datoreaza, in primul rand, continuarii procesului de consolidare fiscala si, de asemenea scaderii gradului de indatorare externa, potrivit comunicatului dat de agentia de evaluare financiara.

S&P, mai spune  ca Romania a intrat in recesiune tehnica in prima jumatate a anului 2014, cu doua trimestre consecutive de scadere economica, provocata in primul rand de nivelul redus al investitiilor, care a fost determinat in mod special de nivelul scazut al absorbitiei fondurilor europene. Din acest motiv, agentia anticipeaza ca Romania va avea in acest an o crestere economica de 2,2%.

 S&P anticipeaza pentru perioada 2014-2017, o crestere medie a PIB-ului de 2,7%, cu o imbunatatire treptata a cererii interne, in pofida scaderi populatiei si a factorilor al altor factori care inhiba cresterea, precum infrastructura necorespunzatoare.
In alta ordine de idei, agentia  S&P considera ca in anul 2014, guvernul roman isi va indeplini tinta deficitului bugetar stabilit la 2,2% din PIB, iar nivelul datoriei publice se va mentina sub 40% in urmatorii trei ani.

In ceea priveste riscurile potentiale generate de situatia geopolitica actuala (conflictul ruso-ucrainian), agentia considera ca acestea sunt foarte reduse, avand in vedere nivelul destul de scazut al relatiilor economice si comerciale ale Romaniei cu cele doua state: Rusia si Ucraina.

Daca Romania va continua procesul de consolidare fiscala, reformarea finantelor publice si restructurare intreprinderilor de stat, perioada urmatoare ar putea aduce actiuni de imbunatatire a ratingului acordat Romaniei de catre agentia de evaluare Standard&Poor’s.

 

4 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s