Familia se ocupa de educatie si scoala doar de instructie.

O tampenie mare care deformeaza din start orice discutie de principiu: convingerea ca familia se ocupa de educatie si scoala doar de instructie.
Una fara alta nu se intampla oricum. Doar daca vrem sa decupam copiii in doua ca sa ne gasim vinovati convenabili de o parte sau alta a baricadei.
Tipul si calitatea rationamentelor influenteaza dramatic alegerile morale si constiente. Copiii crescuti fara dezbateri, fara descoperire si fascinatia erorilor in cautare sunt redusi mental la rationamente liniare, adevaruri autosuficiente si mecanisme inguste de judecata a lumii si a semenilor. Sa nu uitam ca generatiile care au pornit cele mai teribile razboaie au venit de pe bancile unor scoli in care repetitia era mama invatarii, iar pedepsele si reprimarea emotiilor erau considerate disciplinare pozitiva.
De felul in care profesorii isi organizeaza scenariile lectiei depind nu doar cunoasterea, ci si caracterul si emotiile copilului. Evenimentele cognitive, drumul gandirii de la un adevar la altul antreneaza toata fiinta. Pana acolo incat chiar lumea emotiilor se rafineaza si capata o dimensiune culturala. Si invers: rationamentele devin mai complexe, daca sunt alimentate de bogatie sufleteasca.

In aceeasi masura, niciun parinte nu poate transmite conduita, respect si coloana vertebrala fara sa-si antreneze copilul in cunoastere si fara sa ii puna mecanismele gandirii in miscare.

Stiu multi profesori suparati pe familiile care nu-si fac treaba, chipurile, acasa. Nu cred ca educatia copilului e o chestiune de diviziune a muncii. E o aspiratie ce tine de emotie si intelect. Lucruri de care ambele tabere ar trebui sa dea dovada in aceeasi masura.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s