Va creste acciza la alcool, in viitor.

Inteleg ca al nostru guvern doreste sa reduca consumul de alcool printr-o taxare suplimentara. Mai precis se doreste o crestere a accizei la alcool.
In opinia mea este GRESITA aceasta abordare! Efectul- nu va scadea consumul, ci va creste evaziunea si se vor inmulti producatorii clandestini de alcool din “pufoaica”. Costurile statului, dupa o asemenea masura vor creste! Si, ma refer la cati oamenii vor avea de suferit, din cauza continutului toxic, pe care il are un asemenea produs.

Chiar daca, România, potrivit unui raport al Organizatiei Mondial a Sanatatii, dat publicitatii anul acesta, ocupa al cincilea loc în topul tarilor cu cel mai mare consum de alcool pur pe cap de locuitor,  nu asa se combate consumul exagerat de alcool.
Stiu ca exista cazane de distilare de 50 pana la 100 de litrii cu care se poate produce alcool distilat si nu se plateste nici o acciza. Treaba cu accizarea productiei artizanale este o gogoasa umflata. Nici N. Ceausescu, pe vremea cand productia de alcool era monopol de stat, nu a reusit sa reduca productia clandestina de alcool. Ca sa nu mai zic de perioada de prohibitie din SUA. Un alt exempu!

Stiu sate in care la doua case gasesti un asemenea cazan, uneori si de capacitate mai mare. Si, se distileaza in ele borhod de fructe, in general de prune, dar si amestec de prune, mere, pere, boasca de struguri, etc. Se mai distileaza si vin obtinandu-se in mod artizanal vinars echivalentul coniacului daca se pune la invechit in butoaie de stejar in care a fost invechit vinul rosu. Cei care vor pierde, vor fi producatorii industriali de bauturi alcoolice si statul care desi pe unitate va incasa accize mai mari, per total productie va incasa mai putin, multi producatori dandu-se la fund, in economia gri sau neagra.

Si, atunci ma intreb cui foloseste o asemenea masura? Si, de ce sa o adopti!?

 

One thought on “Va creste acciza la alcool, in viitor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s