Gazduiesc: Invata sa spui NU

Este necesar sa inveti sa spui “NU” fara sa te simti vinovat sau rusinat, fara sa dai explicatii sau sa te justifici.

Daca nu-ti trasezi limite si granite clare intre tine si ceilalti oameni, unii vor avea tendinta sa abuzeze de tine, de bunavointa ta, de timpul tau sau de viata ta.

Sa spui “NU” inseamna sa stii sa te respecti, sa faci doar atat cat iti doresti si cand iti doresti si sa nu le mai permiti altora sa se foloseasca de tine ca sa-si atinga obiectivele, daca tu nu simti sa faci asta.

Pretuieste-te suficient de mult incat sa inveti sa te pui pe primul plan in viata ta si sa le daruiesti altora doar din surplusul tau.

Nu te lasa manipulat sau santajat emotional ca sa corespunzi nevoilor si dorintelor egoiste ale altora. Gandeste-te ca atunci cand un om iti cere ceva, se focuseaza doar pe el, iar tu esti un instrument prin care el isi atinge obiectivele… oare nu este asta egoism?

Nu le permite oamenilor sa se foloseasca de tine, sa iti ia mai mult decat ai de daruit (adica din ceea ce tie iti prisoseste) pentru ca tu vei ramane gol si pustiit, iar astfel vei deveni din ce in ce mai putin valoros in ochii altora si in perceptia ta de sine.

Daca stai mereu la dispozitia altora, daca nu inveti sa spui “NU” cand tu simti sa faci asta, vei constata ca ei nu te vor mai pretui si respecta, ba din contra vor crede ca tu ai venit pe lume ca sa le satisfaci lor nevoile. Si daca ii obisnuiesti asa, atunci cand nu vei putea sa le mai faci pe plac, vor avea resentimente pentru tine.

Sa daruiesti este un gest foarte nobil si frumos, insa fa-o atunci cand tu simti si doresti sa faci asta si nu neaparat cand ti se cere.

sursa: Ursula Yvonne Sandner

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s