Igiena rationala

  Igiena relationala

In orice relatie interumana, fie ca este vorba despre relatii de prietenie, de cuplu sau intre colegii de lucru, pot sa apara conflicte, diferende si disensiuni cauzate de diferentele interinduviduale. Nu exista doi oameni care sa fie identici, care sa aiba exact aceleasi trasaturi, acelasi tip de gandire sau mod de a vedea viata, astfel ca, neintelegerile ocazionale sunt un lucru normal.

Felul in care sunt solutionate aceste diferente de opinie poate sa duca catre acceptare reciproca, consens si intelegere sau catre conflict, disensiuni si resentimente.

Atunci cand cineva nu este de acord cu tine, cand nu corespunde felului in care vezi tu lumea, tu cum gestionezi interactiunea cu acel om? Iti dai ochii peste cap, te imbufnezi, aplici tratamentul tacerii, il jignesti, faci o criza de nervi sau de isterie, il devalorizezi, ii plasezi responsabilitatea nemultumirii tale, il faci sa se simta vinovat sau rusinat ca nu gandeste ca si tine? La ce te ajuta acest comportament? Se rezolva problema cu adevarat sau doar il faci pe celalalt sa se indeparteze de tine, sa se inchida in el, sa nu mai comunice sau chiar sa aiba resentimente fata de tine?

Ar fi mult mai util si mai ecologic daca ai accepta ca un alt om poate sa o realitate diferita de a ta, sa te straduiesti sa o accepti si sa intelegi, sa iti spui punctul de vedere intr-o maniera asertiva (adica sa transmiti ceea ce ai de spus, insa respectandu-l si pe el in acelasi timp), sa ramai calm si sa vorbesti doar despre subiectul in cauza, fara sa ataci persoana. Uneori, doi oameni nu pot ajunge la un numitor comun si este ok ca sa ne mentinem fiecare parerea (dar asta nu inseamna sa ne incapatanam daca nu simtim ca avem dreptate). Alteori, prin negociere se poate ajunge la un consens care sa fie acceptabil pentru ambii parteneri de discutie. Oricare ar fi rezultatul, este important sa ne acceptam si sa ne respectam reciproc, in ciuda diferentelor de opinie dintre noi.

Suntem diferiti si este foarte bine ca este asa. Important este sa ne acceptam reciproc diversitatea intr-o maniera plina de respect.

sursa: Ursula Yvonne Sandner

2 Comments

  1. Straduinta e buna. Atat timp cat ea nu-ti creeaza disconfort sau senzatia ca fortezi lucrurile. Oricat de bune sunt alegerile tale nu prea au impact daca le faci cu incordare sau impotriva naturii tale. Copiii aud intai muzica, si pe urma cuvintele.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s