Muzeul Dantelei, Venetia

Muzeul Dantelei, aflat in Italia, adaposteste piese rare si foarte pretioase oferind, astfel o imagine de ansamblu a istoriei si artei dantelei, de la origini pana in zilele noastre.

Sursa foto: museomerletto.visitmuve.it

Situat langa Venetia, pe insula Burano, mai precis in Piata Galuppi, muzeul este de fapt locatia fostului palat “Podesta di Torcello”, sediul istoric al reputatei Scoli de Dantela din Burano (din perioada 1872-1970). Scoala fondata de contesa Adriana de Marcello cu scopul  revitalizarii unei traditii vechi de secole, asa cum se arata si pe site-urile museomerletto.visitmuve.it, venezia-tourism.com sau amfostacolo.ro.

Muzeul a fost deschis in anul 1981, iar colectiile sale numara sute de exponate — broderii rare si dantele superbe— completate de piese cu valoare documentara care incearca sa refaca parte din istoria acestei traditi dintre secolele al XVI-lea si al XX-lea.

Sursa foto: museomerletto.visitmuve.it

Cea mai veche dantele dateaza din anii 1500 si a fost realizata prin tehnica “Punto din aria” (Punct din aer), folosindu-se ac si ata fara sprijinul unui suport de pânza. Prin această tehnica au fost executate desene geometrice, animale, flori si frunze.

Incepand cu anul 1600 au fost folosite rozete de cusaturi, lucrandu-se cu flori mici, broderii care mai apoi s-au raspândit în Europa.

Dantela de Burano rivalizând cu finetea dantelelor realizate in Franta.

Expozitia se deschide cu o incapere unde se deruleaza un film despre istoria dantelei, in timp ce mai multe panouri dezvaluie secretele tehnicii de executare a dantelei.

Sursa foto: museomerletto.visitmuve.it

Colectiile muzeului sunt prezentate in ordine cronologica, in patru incaperi de la etajul cladirii, grupate in patru secțiuni:

“De la originile sale în secolul al XVI-lea”, “Secolul al XVII-lea și al XVIII-lea”, “Secolul al XIX-lea și al XX-lea”, “Școala de Dantelă din Burano” (1872-1970).

Fiecare sectiune este insotita de un videoclip cu explicatii ilustrate si  elemente de epoca precum ochelari, carti, haine, desene, picturi, care introduc vizitatorul intr-un ambient al acelor vremuri.

Advertisements

2 thoughts on “Muzeul Dantelei, Venetia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s