Gandi: “fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume”

Daca fiecare gand, vorba sau fapta de-a ta ar deveni lege universala, ti-ar placea lumea in care ai trai?

Aceasta idee este preluata de la Kant si este o alta versiune a ideii lui Gandi: “fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume”.

Ne pierdem atat de mult timp judecandu-i pe altii, avand emotii negative, spunand cuvinte care ranesc, facand rau celor din jur (constient sau inconstient) si, in acelasi timp, ne gasim scuze si justificari pentru propriile noastre comportamente disfunctionale. In loc sa vedem paiul din ochii altora si sa ignoram barna din ochii proprii, mai bine ne-am focaliza intreaga atentie pe a deveni un model in primul rand pentru noi insine (si poate si pentru ceilalti).

Manifesta toleranta, intelegere, acceptare fata de toti cei din jurul tau, pemite-le sa traiasca asa cum isi doresc si tu straduieste-te sa devii un om evoluat, constient de sine – de gandurile, cuvintele si actiunile tale.

Asta este tot ceea ce ai facut pana urma – sa te ingrijesti de propria ta persoana, sa nu(-ti) faci rau nici cu gandul, nici cu vorba, nici cu fapta si sa traiesti in asa fel incat daca toti am fi ca tine, sa iti placa lumea in care traiesti.
Daca si eu si tu traim in acord cu aceasta intelepciune simpla, lumea se va schimba cu siguranta.

Lasa-i in pace pe ceilalti, nu-i mai judeca sau barfi, nu incerca sa le impui credintele tale, ci, prin puterea exemplului, fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s