Kronospan- polueaza Sebesul

In municipiul Sebeș multi oameni care merg dimineata la serviciu sunt nevoiti sa poarte măști pe față, pentru ca “îi doare să respire”. Taranii, din satele apropiate Sebesului, se plang ca nu le mai cresc legumele si copacii se usuca peste noapte.

Mii de localnici au paricipat la proteste impotriva fabricii Kronospan , cerand autoritatilor locale, judetene si centrale s-o mute sau sa impuna respectarea normelor de mediu. Studiile care s-au facut pana acum, pe banii companiei, nu au stabilit o cauzalitate intre problemele de sanatate din zona si activitatea fabricii.

Cu toate ca aceste probleme de sanatate si de mediu au aparut odata cu inceperea activitati la  Kronospan, nimeni nu ia o decizie. Se spune prin zona ca proprietarii au relatii chiar la Cotroceni, iar datele din campania electorala prezidentiala scot la iveala sponsorizarile facute PNL-ului si, indirect presedintelui Klaus Johannis.
De retinut ca aceasta companie, Kronospan a ridicat in 2007, pe platforma industriala din Sebeș  o instalație de producere a formaldehidelor, fara sa aiba acord de mediu si autorizatie de construire.

Comisia Europeana a avertizat de doua ori România pentru încalcarea normelor de mediu de catre fabrica de formaldehida a Kronospan, ultima data in martie 2010.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s