Bazele sanatatii psihice, emotionale si relationale sunt fundamentate in copilarie

Ceea ce cauta (inconstient) oamenii in relatiile de cuplu nu este neaparat iubirea, ci familiaritatea – adica sa isi gaseasca parteneri care sa ii determine sa traiasca aceleasi emotii cu care sunt obisnuiti.

Daca o persoana este obisnuita cu abuzul fizic (sau chiar psihic), daca a trecut prin umilinte sau lipsa de respect in copilarie, daca nu s-a simtit valoroasa, apreciata sau daca a fost controlata si conditionata de parinti – pana la anularea personalitatii proprii, va avea tendinta sa caute un partener care ii va oferi aceleasi trairi deoarece, in mintea sa, ele sunt asociate cu “iubirea”.

Bazele sanatatii psihice, emotionale si relationale sunt fundamentate in copilarie, iar atunci cand un om va ajunge adult va avea tendinta sa caute familiaritatea – indiferent de cat de distructiva este ea.

Un om care a avut parte in copilarie de o educatie sanatoasa si a reusit sa-si dezvolte o personalitate puternica si armonioasa, nu va accepta niciodata un partener care sa il faca sa se simta altfel decat este obisnuit si, din pacate, reciproca este perfect valabila.

O persoana care este obisnuita cu compromisurile, cu umilinta, cu lipsa de respect, cu controlul sau cu abuzurile de orice fel, va considera ca ele reprezinta “normalitatea”, iar daca a avut parte de acestea din partea parintilor, le va confunda cu “iubirea”.

Daca stii ca nu ai avut o copilarie care sa te fi ajutat sa devii un adult echilibrat, matur si sanatos din punct de vedere emotional, cauta, inainte sa intri intr-o relatie, sa-ti rezolvi aspectele disfunctionale ale personalitatii tale si astfel sa ai sansa de a intra intr-o relatie sanatoasa si armonioasa.

Nu repeta inconstient trecutul, poti si meriti mult mai mult de atat!

2 Comments

  1. Din fericire, cu timpul se poate vindeca si trecutul, odata cu innaintarea in varsta apare intelegerea si pe urma iertarea (vorbesc doar din punctul meu de vedere pt. ca sunt unele cazuri in care probabil e greu sa ierti oricat de mult timp ar trece)..

  2. Sunt si cazuri in care tocmai pt ca nu ti-au placut unele aspecte din copilarie, la felul in care ai fost tratat de unul dintre parinti spre exemplu, sa cauti sa-ti alegi un partener cu care sa construiesti exact opusul “filmului” trait de tine in copilarie si adolescenta. Adica sa schimbi tiparul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s