Familia poate sa fie un spatiu al acceptarii neconditionate

Familia poate sa fie un spatiu al acceptarii neconditionate, al iubirii si sprijinului acordat la nevoie, sau poate sa devina o povara care limiteaza si oprima omul sa-si traiasca viata in acord cu sine insusi.

Sunt persoane care nu indraznesc sa urmeze calea visurilor lor pentru ca mama, tata, sotul, sotia, s-ar simti amenintati de acea schimbare si, ca sa nu se simta vinovati de nefericirea lor, isi inabusa visurile si dorintele.

Daca te simti vinovat, inseamna ca iti asumi responsabilitati care nu-ti apartin sau esti victima manipularii sau a santajului emotional. Sa cedezi manipularii sau santajului emotional nu este niciodata o idee buna nici pentru tine si nici pentru cei din jurul tau.

Tu nu esti responsabil de fericirea nimanui – nici a mamei tale, nici tatalui tau, nici a sotiei sau sotului tau. Ai venit pe lume ca sa-ti cauti propria ta cale, sa fii asa cum simti si sa faci ceea ce-ti doresti. Daca cei din jurul tau te limiteaza, te trag in jos sau departe de tine insuti si de visurile tale, inseamna ca nu te respecta si nu te iubesc, ci isi doresc ca tu sa le satisfaci lor dorintele si nevoile egoiste.

Relatiile functionale intre membrii unei familii ar trebui sa fie in primul rand bazate pe sentimentul de prietenie, acceptare si sustinere. Daca vorbim despre compromisuri, sacrificii, santaj emotional sau manipulare inseamna ca atmosfera din acea familie nu este una sanatoasa, ci toxica.

Singura ta responsabilitate este cea fata de tine insuti si fata de copiii tai minori.

Elibereaza-te de responsabilitati care nu-ti apartin si de trairi pe care doresc sa ti le induca altii doar ca sa te tina legat de ei. Traieste-ti viata asa cum iti dicteaza constiinta si visurile tale, iar cei care te iubesc si te respecta te vor accepta si sustine. Ceilalti… nu vor decat sa-si manifeste controlul si sa detina puterea asupra ta pentru ca sa-si satisfaca nevoile lor egoiste. Oare merita sa asculti de ei?

Advertisements

5 thoughts on “Familia poate sa fie un spatiu al acceptarii neconditionate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s