Tocanita cu praz si masline

Localitatea Cerneți, aflată la doar 2 kilometri de Drobeta Turnu Severin, este renumită pe piața de zarzavat a Olteniei. Locuitorii din aceasta zonă sunt mari cultivatori de praz. Li s-a dus însă “buhul”, cum zice olteanul, în ceea ce privește consumarea acestei legume, fie în stare crudă, lângă o bucată de brânză și cu mălai, fie utilizând-o pe durata posturilor de Paște sau Crăciun, pentru prepararea unei tocănițe delicioase.
Tocănița cu praz și măsline este una din cele mai simple rețete de mâncare pe care femeile o pun la masă cât durează postul de carne în bucătărie, iar rețeta este transmisă din generație în generație.
Ingredientele obligatorii folosite de fiecare gospodină din Cerneți pentru prepararea a patru porții sunt:
5 fire de praz;
5 cepe albe;
200 grame măsline negre;

10 căței de usturoi;
100 grame ciuperci;
200 grame sos de roșii;
sare si piper, dupa gust;
oregano;
ardei gras;
pătrunjel verde;
un pahar de vin alb;
200 mililitri de apă;
foi de dafin și pătrunjel.
Proprietara unei pensiuni din Șimian, Mona Trușcă, spune că modul de preparare a gustoasei tocănițe de praz cu măsline nu necesită operațiuni complicate.
”Se despică prazul în patru pe lungimea firului, după care se taie în cubulețe. Se pune într-un tuci și se călește la cuptor cu ceapa și ciupercile laolaltă. Când ceapa și cu prazul se rumenesc, se adaugă usturoiul și ardeiul gras, după care se adaugă vinul și apa. Se lasă să clocotească, iar când apa începe să scadă se adaugă măslinele și celelalte ingrediente. Se lasă la foc până când prazul se înmoaie. Mâncarea poate fi servită cu mălai, drept garnitură folosindu-se orez fiert cu mărar și salată verde”, declara aceasta intr-un cotidian local.
Rețeta bucătăriei din Cerneți a fost preluată și de gastronomii din zona transfrontalieră care o utilizează cu diverse ocazii, dar cel mai mult la solicitarea vegetarienilor, prazul fiind o plantă aromată, recomandată pentru tratarea problemelor respiratorii și pentru proprietățile ei purifiante și diuretice.
În folclorul local se spune: ”Ai să trăiești 80 de ani /Dacă ouă pe praz dai”.

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s