Sa fim buni la ceva

Sa nu iei lucrurile la modul personal inseamna si sa intelegi ca oamenii nu sunt impotriva ta, ci doar se pun pe ei insisi pe primul plan. Si este si normal sa fie asa. Suntem crescuti de mici intr-un spirit de competitie, ni se inoculeaza ideea de ierarhie, ni se spune ca resursele sunt limitate si ca cel mai “bun”, mai “rapid”, mai “pregatit” va avea locul intai. Cel mai clar vedem asta in sport si in orice competitie.

Toti oameni isi doresc sa fie cei mai bun la ceva, sa iasa in evidenta, sa fie valorizati chiar si in detrimentul altora. Asa suntem crescuti si asta se promoveaza si acum in spatiul social. Ideea de fair-play a aparut tocmai ca sa invatam sa concuram frumos si ca cel mai bun sa castige.

Evident ca sunt multi oameni care concureaza si folosesc orice mijloace ca sa castige. Lipsa de fair-play (adica joc corect), punerea de bete-n roate, inselatoria, calcatul pe cadavre, etc., sunt prezente toate in jocurile dintre oameni. Ar fi minunat daca am trai intr-o lume atat de civilizata incat ne-am respecta reciproc si am juca dupa reguli care intr-adevar sa faca orice competitie corecta. Insa, cum suntem realisti si nu idealisti, vedem cu ochiul liber ca asta nu se intampla.

Ce este de facut?
In primul rand, ca sa schimbam ceva, este important ca aceia dintre noi care traiesc constient, sa functioneze dupa regulile unui om evoluat – adica sa concureze corect, sa se bazeze pe valoarea lor intrinseca si sa-si pastreze verticalitatea, integritatea si demnitatea in orice circumstante.

In al doilea rand, sa fim atenti la felul in care joaca cei din jurul nostru. Iar daca observam ca nu joaca dupa reguli civilizate, sa le punem limite si granite clare. Sa fim fermi si sa nu le permitem sa abuzeze de bunul nostru simt. Bunatatea, cand nu este dublata de trasarea limitelor, este prostie.

Nu are niciun sens sa iei la modul personal nesimtirea sau tupeul cuiva, ci este necesar sa intelegi ca un om care functioneaza astfel alege calea “usoara” prin care sa-si atinga obiectivele. Face ce poate cu cat crede el ca are la indemana.

Uneori, chiar prietenii tai sau cei apropriati sunt cei care se comporta intr-o maniera disfunctionala. Nu te simti tradat, ci gandeste-te ca au ales sa se pune pe ei insisi pe primul plan. Atat.

In concluzie, tu pastreaza-ti verticalitatea, fii fair-play, insa constientizeaza ca poate ceilalti nu fac asta. Traseaza-le limite ferme si clare, insa nu te lasa atras in modul lor de joc. Pana la urma, vei vedea ca viata are modalitatile ei de a pune lucrurile in ordine si ca “fiecare pasare pe limba ei piere”

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s