Comuna din Constanta, fara someri

Comuna Pestera, are cel mai mic buget din întreg județul Constanța, însă cunoaște o dezvoltare cumva străină României tipice.

În Peștera, metrul cub de apă costă un leu. Oamenii de aici nu plătesc gunoiul, întrucât salubrizarea e gratuită. Pe străzi, ai parte de internet wireless la viteză bună. Iar, acum, înainte de sărbători, parcul comunei arată ca într-o felicitare de Crăciun din Austria. Comuna e aproape lipsită de șomeri. Din 2008 până astăzi, numărul acestora a scăzut de la 320 la 21. Unde lucrează acești oameni? Cei mai mulți dintre ei sunt angajați la cele 11 ferme mari din comună. Fosta fermă comunistă a fost pusă din nou pe picioare de câțiva investitori ademeniți în sat de primar.Primarul și ajutoarele sale au avut grijă și de mediu, iar investiția lor i-a ajutat chiar să facă economii pe termen lung. Perdeaua forestieră înființată a dat rezultate „fantastice”. De când a fost plantată păduricea, nu s-au mai cheltuit bani pentru deszăpeziri. Nimic nu este mai important, în Peștera, decât educația. Vechea școală a fost modernizată și una nouă a fost ridicată alături. Copiilor de primară și generală, 460 la număr, le-au fost cumpărate biciclete. Absolut toți elevii au primit, de ziua copilului, tablete. Cei 200 de copii care fac zilnic „naveta” la liceu au parte de transport gratuit. Adolescenții din comună care iau la facultate au transportul și cazarea asigurate de primărie. Rezultatul? Abandon școlar zero și creșterea numărului de studenți de la 3 în 2008 la 21 în 2015. Și asta pentru că primarul crede că toate eforturile acestea nu ar avea sens fără educație.

„Degeaba faci drumuri, dacă merg pe ele oameni needucați. Investind în educaţie, trebuie să ai răbdare 6-7 ani. La mine abia acum au început să se vadă rezultatele”, spune primarul comunei.

„Bugetul primăriei este undeva la 1 milion 7 sute, 17 miliarde de lei vechi. După ce dau la o parte salarii și toate alea rămân 100.000 de euro bani de investiții. Și din acești bani realizăm în regie proprie toate lucrările. Alimentări cu apă, pietruiri de drumuri, curătenia”, explică edilul. Cheia stă în sintagma „regie proprie”. Dovada cea mai bună este rețeaua de apă. Firmele din domeniu au cerut 300.000 de euro, primăria a făcut lucrarea cu 60.000, cu muncitori din sat.

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s