Un nou ocean!

La o conferinta recenta pe tema modificarilor tectonice ale Terrei, toti specialistii au declarat ca sunt uimiti si inspaimantati de ce se intampla. O bucata din continentul african se desprinde lasand loc aparitiei unui nou ocean. Iar chestiunea ingrijoratoare este ca fenomenul se petrece cu repeziciune. Fisurile au inceput sa apara in urma cu ani de zile. Recent, insa, activitatea seismica a crescut in intensitate in nord-estul Africii si se pare ca acest continent se rupe …

Cercetatorii spun ca lava din regiune este la fel de consistenta cu cea pe care o intalnesc pe fundul marilor sau al oceanelor si ca, intr-un final, apa va acoperi desertul.

Cercetatoarea, Cynthia Ebinger, de la Universitatea Rochester din New York, spune ca vulcanul Erta Ale, din desertul Etiopiei este gata sa erupa. La ultimele cercetari in zona, in noiembrie anul trecut, o echipa de vulcanologi a stabilit ca activitatea seismica este in crestere si ca din craterul muntelui a inceput sa iasa lava, scrie Der Spiegel.

Scoarta de sub desert s-a rupt, iar vulcanii au inceput sa fiarba, spun specialistii, care sunt siguri ca Africa se va diviza intr-un final. Prima falie a aparut cu milioane de ani in urma, atunci cand s-a desprins de continent Peninsula Arabica si a rezultat Marea Rosie si Golful Aden. A doua fractura se intinde spre sud, din Etiopia pana in Mozambic si este cunoscuta sub numele de Valea Marelui Rift. Pe aceasta linie sunt numerosi vulcani si lacuri formate deja in zonele in care scoarta s-a scufundat in magma.

Se stie clar ca peste milioane de ani, aceasta regiune va fi umpluta cu apa marii, problema este cat de repede se va intampla asta.

In ultimii 5 ani, transformarile geologice in aceasta parte a Africii s-au accelerat dramatic, spun specialistii. Daca pana nu demult miscarile erau de cativa milimetri pe an, acum pamantul se deschide cu un metru la fiecare 50 de saptamani (mai putin de un an), spune Loraine Field, cercetator la Universitatea din Bristol.

 

3 Comments

  1. Universul in care noi suntem “zero”, pamantul nostru care e intr-o vesnica dinamica, impreunate, ne ofera prilejul in timp cu EL sa gasim cele mai potrivite solutii tehnice de adaptare !.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s