Ce inseamna pentru tine bun simt?

Ce inseamna pentru tine bun simt?

Pentru mine, bunul simt inseamna opusul nesimtirii – adica lipsa de consideratie pentru viata, trairile, spatiul celorlalti, incluzand aici animalele si natura.

Bunul simt inseamna respect, grija, empatie, toleranta, acceptare, granite clare, verticalitate, demnitate, integritate si valori sanatoase.

Cu siguranta, bun simt nu inseamna “bunatatea” care de multe ori este o masca pentru frica, lipsa de respect fata de propria persoana si lasitate. Pentru ca da, in lumea in care traim, este bine ca fiecare dintre noi sa isi traseze intr-un mod ferm si calm limitele de interactiune cu cei din jur, deoarece lipsa de bun simt a altora poate sa te transforme intr-o persoana de care altii se folosesc, insa nu o respecta.

Bun simt inseamna sa nu dai sfaturi si sa nu vrei sa iti manifesti astfel dorinta de control si putere asupra semenilor tai, sa nu emiti judecati de valoare asupra vietilor altora cand ei nu iti cer asta.

Bun simt inseamna sa nu te bucuri sau sa razi de nenorocirea altuia, ci, daca poti, sa manifesti compasiune si dorinta de a-l ajuta. Fara sa astepti nimic in schimb.

Evident, bun simt inseamna sa nu barfesti, sa nu judeci, sa nu critici in mod defaimator, ci sa ai intelepciunea necesara pentru a constientiza ca fiecare dintre noi se afla pe un anumit nivel de cunoastere si evolutie. Si cum deja ai invatat sa iti trasezi limite si granite clare de interactiune cu cei care inca mai au anumite lectii de invatat, tu poti sa iti vezi linistit de drum.

Bunul simt presupune intelepciune, echilibru interior, maturitate psihica si emotionala, asumare si constiinta de sine si nu inseamna niciodata agresivitate, lipsa de moralitate, atac la persoana sau sentimente de superioritate.

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s