PNTCD distrus in interior. Lectia lui Ion Ratiu.

PNTCD distrus in interior. Lectia lui Ion Ratiu.

Seniorul Corneliu Coposu a trecut la cele vesnice la 11 noiembrie 1995. Vestea mortii sale a trezit natiunea, intr-un fior flugurant al adevarului, revarsat pe strazile Bucurestilor de un milion de oameni, care l-au insotit pe ultimul drum. Atunci, in noiembrie 1995, PNTCD a castigat alegerile din anul urmator, ca un ecou al mortii patriarhului politicii romanesti. Corneliu Coposu, dupa o viata dedicata, si-a daruit si moartea cauzei si partidului sau, pe care l-a azvarlit la guvernare “in absentia”. O victorie morala nu impotriva fostilor comunisti, ci pentru Romania.

Valul de entuziasm a creat asteptari uriase. Cu toate eforturile, insa, si cu toate realizarile regimului Emil Constantinescu, o parte din lista testamentara a lui Corneliu Coposu, PNTCD, dupa 4 ani de guvernare a iesit direct in afara Parlamentului, prabusit. Intreb: daca lui Corneliu Coposu i-ar fi urmat Ion Ratiu la conducerea partidului? Daca Emil Constantinescu, cu doua ore inainte de vot, nu ar fi ordonat scoaterea lui Ion Ratiu din functia de Presedinte al Camerei Deputatilor? Nu condamn pe nimeni, istoria nu se mai poate schimba. Dar, acolo, undeva, in actul de decizie, s-a intamplat marea tragedie a celui mai mare partid al romanilor. Pentru ca, da, intre 96 – 2000 a fost promovata nu cultura “democratiei” a lui Ion Ratiu, ci o cultura a revansei. Revansa care, desigur, a fost folosita de fostii comunisti ca alibi, intr-un proces formidabil de compromitere, culmea, chiar pe palierul moral, justificarea unor contra-replici devastatoare. Partidul nu a reusit nici lustratia, nici conjunctia cu poporul, strivit sub greutatea unei mentalitati pervertite jumatate de secol, fiind trecut in ridicol.
A inchide cercul, a relua constructia pe fundamentul “democratiei desavarsite” a lui Iuliu Maniu, a “democratiei” ca forma de pace sociala, de respect si solidaritate intre romani – lectia lui Ion Ratiu -, acesta trebuia si trebuie sa fie in viitor destinul PNTCD. Traim vremuri de adanci dezbinari, ura, lacomie pentru putere, vremuri ale demolarii. Este nevoie de un nou sens moral.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s